Hlavní obsah

Meteorit způsobil únik vzduchu na lodi Sojuz. Posádku to neohrozilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na kosmické lodi Sojuz, která je připojena k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), došlo ve čtvrtek k úniku vzduchu mikrotrhlinou, kterou způsobil dopad meteoritu. Posádka není v ohrožení, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos s tím, že únik byl jen nepatrný.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z ISS na modul Sojuz. Ilustrační snímek.

Článek

„V noci a ráno jsme měli mimořádnou situaci – klesl tlak, nastal únik vzduchu. Byla přijata opatření, aby se zjistilo, kudy vzduch uniká. Americká posádka přešla do ruské části, následovalo postupné uzavření úseků, abychom zjistili, kde a co se stalo. Nakonec se podařilo problém odhalit,“ uvedl ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Na ISS je nyní šestičlenná posádka: Rusové Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev, Američané Ricky Arnold, Drew Feustel a Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst.

„Není třeba budit posádku“

Americká vesmírná agentura NASA upřesnila, že pokles tlaku zaznamenaly senzory ještě během noci, ale padlo rozhodnutí „nebudit posádku, protože nebyla nijak ohrožena“.

Zjistilo se, že k úniku došlo vinou mikrotrhliny v místě připojení modulu Sojuz, která u stanice přistála letos v červnu. „Zjištěná mikrotrhlina nejspíše vznikla vnějším poškozením, podle konstruktérů je to výsledek dopadu mikrometeoritu,“ poznamenal Rogozin.

Život a zdraví posádky i podle něj nic neohrožuje. K opravě nebude zapotřebí výstup do vesmíru, plavidlo má opravit speciální záplata, kterou posádka umístí zevnitř, kde by měla díky tlaku lépe držet.

ISS představuje vzácný příklad spolupráce mezi Ruskem a Spojenými státy v době, kdy vztahy mezi oběma velmocemi klesly na nejnižší bod od studené války. Na oběžné dráze kolem Země ve výšce 300 kilometrů je od roku 1998, pohybuje se rychlostí 28 tisíc kilometrů za hodinu.

Agentura AFP dodala, že na chodu stanice se podílí celkem 16 zemí, lví podíl z celkových nákladů ve výši 100 miliard dolarů ale zaplatily právě USA a Rusko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám