Hlavní obsah

Po aféře s vyvrtaným otvorem se v ruské části ISS umístí kamery

Moskva

V ruské sekci Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) budou rozmístěny sledovací kamery. Příslušné nařízení již podepsal šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Dle místních médií, která v této souvislosti připomínají loňský incident s vyvrtanou dírou v lodi Sojuz, o tom informoval mluvčí agentury Vladimir Ustimenko.

Foto: Handout, Reuters

Ruští kosmonauti pracují u vesmírné stanice. Ilustrační snímek

Článek

„Skutečně, takové nařízení generálního ředitele o sledování kamerami existuje,” citovala Ustimenka agentura TASS.

Mluvčí dodal, že bude ještě nutné vypracovat technické zadání, připravit technický projekt, ale také vyškolit kosmonauta, který bude mít monitoring na starosti.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Příslušná technika bude později objednána k výrobě a následně dopravena na orbitální komplex. O umístění videokamer na ISS by podle Ustimenka měli rozhodnout v ruském výrobním závodu kosmické techniky Eněrgija.

Stále není jasné, zda šlo o záměr

Koncem loňského srpna poklesl ve vesmírné stanici tlak. Při pátrání po příčině této události se v lodi Sojuz MS-09, připojené k ISS, objevila malá díra, která podle závěru expertů byla vyvrtána zevnitř. Kdo je za to odpovědný, odborníci zatím neurčili. Trhlinu, kterou unikal vzduch, kosmonauti záhy utěsnili.

Loď se nicméně 20. prosince bez problémů vrátila na Zemi s tříčlennou posádkou, kterou tvořili Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auñónová-Chancellorová a Němec Alexander Gerst.

Sám Prokopjev společně s kolegou kosmonautem Olegem Kononěnkem v první polovině prosince plášť Sojuzu prozkoumal – překvapivě z toho vyplynulo, že asi nešlo o vrtání zevnitř, jak dříve tvrdily ruské zdroje.

Záznam: Astronauti vystoupili z ISS do kosmu, aby prohlédli díru na kosmické lodi SojuzVideo: NASA

Původně se uvažovalo o tom, že otvor v plášti lodě mohl způsobit náraz mikrometeoritu.

Vědci nyní stále prověřují možnosti poškození pláště lodi jak zvenčí, tak zevnitř. V obou případech není vyloučen zlý úmysl ani chyba při vrtání.

Reklama

Související články

Washington i Moskva plánují lety na Měsíc

Vyslat astronauty na Měsíc se chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jeho šéf Jim Bridenstine oznámil, že by tam měli znovu přistát během...

Na ISS by měli zamířit dva turisté

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by mohli po více než desetiletí znovu navštívit turisté. Jak oznámila ruská kosmická agentura Roskosmos, k dispozici jsou...

Výběr článků

Načítám