Hlavní obsah

První vesmírný turista nemá dost. Dennis Tito chce obletět Měsíc v Muskově lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky první vesmírný turista na světě, americký podnikatel Dennis Tito (82), se chce vrátit zpět na „místo činu“. Nepřihlásil se však na 10minutový „skok“ k pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, ani si netouží zopakovat návštěvu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam právě jako první „turista“ zavítal v roce 2001.

První vesmírný turista Dennis Tito se přihlásil na let kolem MěsíceVideo: NASA, AP

 
Článek

„To už jsem udělal, tam už jsem byl,“ pronesl podle agentury AP.

Letový inženýr Tito, který se stal finančním analytikem, si nyní rezervoval let kolem Měsíce v chystaném kosmickém korábu Starship společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Kolik ho to bude stát, neuvedl. Před 21 lety však Rusku za to, že ho pomocí lodě Sojuz vzali na vesmírnou stanici, zaplatil 20 milionů dolarů.

Loď Crew Dragon s Američany, Ruskou a Japoncem přistála u ISS

Věda a školy

Má plán vzít svou ženu Akiko (57) na „opožděné líbánky“ a rovněž inspirovat příslušníky starší generace, co vše je možné. V rozhovoru pro stanici CBS News prozradil, že zkrátka chtějí na futuristické „hvězdné lodi“ Elona Muska letět za dobrodružstvím.

„Přemýšlel jsem o letu k Měsíci posledních 20 let, vlastně od mého prvního kosmického letu,“ přiznal Tito s tím, že domluva se SpaceX byla rychlá.

Dennis Anthony Tito
Dennis Tito (* 8. srpna 1940, Queens, New York) je americký podnikatel, který se stal prvním vesmírným turistou. Sám ovšem s tímto označením nesouhlasí a nazývá se „nezávislým výzkumníkem“, jelikož na oběžné dráze provedl několik vědeckých pokusů.
Do kosmu se vydal 28. dubna 2001 s Talgatem Musabajevem a Jurijem Baturinem jako člen 1. návštěvní expedice na ISS. Trojice startovala v lodi Sojuz TM-32, vracela se v Sojuzu TM-31. Na oběžné dráze strávil 7 dní, 22 hodin a 4 minuty, přitom 128krát obletěl Zemi. Za cestu do vesmíru zaplatil 20 milionů dolarů (cca 380 milionů Kč).

Jeho potenciální budoucí týdenní mise na oběžné dráze kolem Měsíce ho má dostat do vzdálenosti 200 kilometrů od povrchu odvrácené strany našeho přirozeného souputníka, doplňuje portál Space.com. Spolu s ním a jeho ženou má být na palubě ještě několik dalších osob, které budou ochotné „zaplatit velké peníze za cestu“.

Roskosmos chce také nabízet turistické lety kolem Měsíce. Ale až po roce 2030

Věda a školy

Pár si uvědomuje, že loď Starship, která se ještě ani nepokusila vůbec dostat do vesmíru, čeká ještě mnoho fází testování i vývoje.

Starship poprvé obletí Zemi v květnu, doufá Musk

Věda a školy

První nepilotovaný let prototypu Starship na zemskou orbitu chtěl mít Musk již dávno za sebou, zatím k tomu ale nedošlo.

Japonec si rezervoval celý let

Tito je druhým miliardářem, který provedl rezervaci „Hvězdné lodi“ na let kolem Měsíce.

Prvním turistou na oběžné dráze Měsíce bude japonský miliardář

Ekonomika

Tím prvním je japonský módní magnát a sběratel umění Júsaku Maezawa - ten v roce 2018 oznámil, že kupuje celý let v roce 2023, aby s sebou mohl vzít asi osm dalších lidí, nejlépe umělců. Je otázkou, zda příští rok k takové akci opravdu dojde.

  • Kosmický program amerického vesmírného úřadu NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc, se nazývá Artemis. Na lunární oběžné dráze bude vybudována stanice Gateway, posádku k ní bude dopravovat loď Orion, vynesená raketou SLS (Space Launch System). Na povrch Měsíce pak dopraví astronauty modul HLS (Human Landing System), kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

NASA plánuje příští start měsíční rakety na 14. listopadu

Věda a školy
  • Starship je jinak druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný do vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu najednou nebo až 100 lidí při výpravách do hlubokého vesmíru. Doplňování paliva v kosmu raketě umožní transportovat posádky či velký náklad na Měsíc a na Mars – a případně i dále do vesmíru.
  • První (nosný) stupeň systému, který společnost pojmenovala Super Heavy, bude vybaven 33 motory Raptor. Starship má mít motorů šest a bude schopný letu nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což sníží náklady na takové výpravy. Oba spojené stupně s průměrem devíti metrů jsou dohromady vysoké 120 metrů.

Výběr článků

Načítám