Hlavní obsah

NASA plánuje příští start měsíční rakety na 14. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Americká vesmírná agentura NASA nyní stanovila 14. listopad jako příští termín, kdy se pokusí vypustit raketu SLS (Space Launch System) s modulem Orion bez posádky k Měsíci. Mise s názvem Artemis je přípravou na návrat člověka na Měsíc do konce desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Nosná raketa SLS na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na Floridě

Článek

Prohlídky a analýzy stavu rakety v uplynulém týdnu prokázaly, že k její opětovné přípravě ke startu je zapotřebí jen minimální údržba. NASA musela kvůli úderu hurikánu Ian na Floridě, kde se nachází Kennedyho vesmírné středisko, stáhnout raketu v září zpět do hangáru.

NASA kvůli hurikánu poslala měsíční raketu zpět do hangáru

Věda a školy

První dva odklady startu v srpnu a v září způsobily technické potíže s chlazením jednoho ze čtyř raketových motorů a posléze s únikem tekutého vodíku při tankování.

Raketa může 14. listopadu odstartovat v 69minutovém časovém okně mezi 6:07 a 7:16 SEČ. Jako dva záložní termíny NASA stanovila 16. a 19. listopad. Na startovací plošinu z hangáru bude více než 98metrová SLS přestěhována už v pátek 4. listopadu.

NASA zrušila i druhý pokus o start k Měsíci. Raketa se vrátí do montážní haly

Věda a školy

Při této testovací misi Artemis I má Orion bez posádky obkroužit zemskou družici a vrátit se na Zemi. V případě úspěchu mají následovat cesty k Měsíci s posádkou. Podle současného plánu má modul Orion s posádkou obletět Měsíc v roce 2024 a při misi Artemis III mají na jeho povrchu –⁠ ne dříve než v roce 2025 –⁠ stanout dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám