Hlavní obsah

Nové hygienické normy pro školy mají platit od příštího školního roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové hygienické normy pro školy by měly platit od školního roku 2023/2024. Upravené hygienické požadavky by měly odstranit nyní „přehnané“ limity na školní prostory a zobecnit některá současná pravidla. Umožnit to má snazší budování nových škol a školních tříd. Na podobě novelizované vyhlášky se nyní pracuje, sdělili v úterý poslankyně Renáta Zajíčková a náměstek ministra školství Jiří Nantl (oba ODS).

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Chceme, aby hygienická vyhláška reflektovala změny, které nastaly ve společnosti, tedy změny ve výuce a v podobě vyučování,“ řekla Zajíčková, která je členkou poslaneckého školského výboru a předsedkyní podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení.

O konkrétní podobě navržené vyhlášky se podle Zajíčkové stále jedná. Poslední plánované setkání zástupců mj. ministerstva školství a zdravotnictví, resortu práce a sociálních věcí a ministerstva pro místní rozvoj se bude konat v příštím týdnu, avizovala.

Upravit by se ale podle poslankyně v připravovaném návrhu měly např. požadavky na prostory pro vzdělávání dětí různého věku. Podle poslankyně totiž nejsou nutné stejné podmínky pro vzdělávání předškoláků a mladých studentů středních škol. Platit by už nově nemusely ani povinnosti o pravidelném malování školních prostor nebo nutnost mít křídovou tabuli v každé třídě.

Hygienici se více zaměří na staré školy. Rizikem je azbest či olovo ve vodě

Věda a školy

Více zodpovědnosti než nyní by za bezpečnost školy mohli dostat ředitelé a zřizovatelé škol. Podle lokace a podoby školy by si mohli některé současné požadavky upravit a přizpůsobit. Kupříkladu by se tak mohli rozhodnout, zda chtějí školní pozemky oplotit nebo to vzhledem k umístění školy není nutné.

Podle Nantla je úprava vyhlášky o hygienických požadavcích na školní prostory nezbytná a je jedním z řešení nedostatku míst ve školách. Nyní platné normy jsou podle něj přísné a brání rekonstruovat a stavět školské prostory, včetně víceúčelových budov, v nichž mohou být školní třídy. Aktuální vyhláška stanovuje hygienické požadavky na prostorové podmínky, vybavení, osvětlení, vytápění či úklid.

Současná žádost o výjimku

Jak jsme informovali v dubnu, školy nyní mohou žádat o výjimku z hygienických požadavků na prostorové a provozní podmínky vzdělávacích zařízení. Díky výjimce by školy mohly zvýšit kapacitu míst pro žáky a studenty. Na Twitteru to tehdy oznámila Hygienická služba ČR.

Ve třídě základní či střední školy smí být nyní podle platných norem 30 žáků. Zřizovatel může povolit výjimku a počet zvýšit o čtyři. Podmínkou je, že to neohrozí kvalitu vzdělávání a dodrží se bezpečnost a ochrana zdraví.

Školy mohou žádat o výjimku z hygienických požadavků

Věda a školy

Podle Zajíčkové by to mělo platit i v budoucnu podle upravených norem. Zvýšení počtu žáků ve třídě nad 30 ale označila za „krajní řešení“, protože to negativně ovlivňuje kvalitu výuky.

Kvůli silnému populačnímu ročníku jsou letos v některých regionech a oborech problémy s kapacitou míst. Podle některých odborníků na vzdělávání neodpovídá v Česku nabídka oborů na středních školách aktuální poptávce dětí a jejich rodičů. Podobně se vyslovili dnes náměstek Nantl s poslankyní Zajíčkovou a dříve i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ministerstvo školství chce i proto upravit učební plány pro střední školy a motivovat kraje ke změnám oborové nabídky.

Ministr Bek chce povolit další víceletá gymnázia

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám