Hlavní obsah

Školy mohou žádat o výjimku z hygienických požadavků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školy mohou žádat o výjimku z hygienických požadavků na prostorové a provozní podmínky vzdělávacích zařízení. Díky výjimce by školy mohly zvýšit kapacitu míst pro žáky a studenty. Na Twitteru to oznámila Hygienická služba ČR. Podle hygieniků jde o reakci na nástup populačně silných ročníků dětí ke studiu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví nyní podle poslankyně Renáty Zajíčkové (ODS) pracuje na návrzích úprav hygienických norem pro školy.

Velký nápor by podle odborníků na vzdělávání měly letos čekat zvláště střední školy v krajských městech. Problémy s kapacitou míst se očekávají na gymnáziích a některých maturitních oborech.

Kolik míst pro první ročníky školy od září nabízejí, ministerstvo školství (MŠMT) neví. Podle mluvčí resortu Anety Lednové mají přehled zřizovatelé škol, tedy většinou kraje. Deváté třídy by mělo letos podle údajů MŠMT opustit asi 106 tisíc žáků, zhruba o 33 procent víc než před čtyřmi lety.

Válek: Konec automatické izolace, covid se oficiálně stane běžnou nemocí

Domácí

„Školy a školská zařízení mají možnost požádat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici (KHS) o povolení výjimky z hygienických požadavků upravujících jejich prostorové a provozní podmínky. (…) Povolení výjimky rozhodne v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví místně příslušná KHS, ale jen za předpokladu, že nebude ohrožena ochrana veřejného zdraví,“ uvedli hygienici.

Podle platných vyhlášek o vzdělávání smí být ve třídě školky nejvýše 24 dětí, ve třídě základní a střední školy 30 žáků. Zřizovatel může podle školského zákona povolit výjimku a povolený počet žáků ve třídě zvýšit ještě o čtyři.

Předpokladem je, že to nebude na újmu kvalitě vzdělávání a budou dodrženy podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví.

Příliš přísné normy?

Poslankyně Zajíčková, která je členkou poslaneckého školského výboru a předsedkyní podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení, dříve ČTK řekla, že je podle ní řešením nedostatku míst ve školách mj. sdílení budov mezi více školami a úprava vyhlášky o hygienických požadavcích na školní prostory.

ANO opět blokovalo Sněmovnu. Nechtělo projednat 130 procent průměrné mzdy pro učitele

Domácí

Nyní platné normy jsou podle ní přísné a nereflektují změny ve výuce. Aktuální vyhláška stanovuje hygienické požadavky na prostorové podmínky, vybavení, osvětlení, vytápění či úklid.

Zajíčková ve středu ve vysílání Českého rozhlasu Plus informovala, že návrhy nových hygienických norem pro školy nyní připravují. Na tom, že je potřeba vyhlášky změnit, se podle ní v lednu na pracovním jednání, které iniciovala, shodli zástupci ministerstva zdravotnictví, MŠMT a zřizovatelů škol. Další jednání se bude konat v dubnu.

Návrhy nových norem by na něm měla představit hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Nová vyhláška by mohla platit od 1. července, uvedla poslankyně.

Školní místo vyjde obce až na 32 tisíc

Věda a školy

K debatě o zkrácení ZŠ a prodloužení školní docházky nejsou data, tvrdí zástupci učitelů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám