Hlavní obsah

Ministr Bek chce povolit další víceletá gymnázia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přinesl do vyhrocené diskuse, jak posílit střední školství, slovo do pranice. Po­dle něj by resort měl přehodnotit dlouholetou praxi, která ne­umožňovala vznik dalších víceletých gymnázií.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Musíme překročit některá historická tabu, víceletý záměr zapovídal vznik víceletých gymnázií až na výjimky. A možná je načase zvážit, zda v Praze, Brně, Českých Budějovicích nebo Plzni nemají přibýt i třídy víceletých gymnázií,“ řekl v neděli v ČT ministr.

Dodal, že by ministerstvo mělo přihlížet i ke specifikům regionů a poptávce rodičů. Například v Praze se podle něj koncentrují lidé s VŠ vzděláním a své děti chtějí posílat do gymnázií víc než ve zbytku republiky. Dodal, že čeká tvrdou diskusi, protože víceletá gymnázia mají dost „kvalifikovaných odpůrců“.

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová ministrova slova přivítala. „Nadaní žáci mají mít šanci se dostat na víceletá gymnázia a nemůžeme shora určit, kolik to má být procent,“ řekla.

I ve školství se dá šetřit, věří ministr Bek

Věda a školy

Bek také uvedl, že plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy, která by mohla zabránit každoročním zmatkům, by se na vládu mohla dostat v srpnu. Věří, že by se zákon mohl prosadit tak, aby už přijímačky příští rok běžely elektronicky. „Nechci to ale závazně slíbit, protože to závisí na tom, jestli se nám ve Sněmovně podaří včas změnit legislativu,“ uvedl.

Bez 30 miliard by ministrem nebyl

Ministr zopakoval, že se nesmíří s tím, aby příští rok ministerstvo školství dostalo proti letošku o 30 miliard korun méně, jak to navrhovalo ministerstvo financí. Kdyby se to stalo, pak by Bek podle svých slov „určitě nemohl dělat ministra školství“.

„Já jsem byl ujištěn panem premiérem i ministrem financí, že to je verze, která nezohledňuje závazky této vlády vůči školství, a o skutečném rozpočtu budeme jednat během léta,“ řekl Bek. Nicméně uznává, že jednání budou tvrdá. Podle ministra nelze zapomínat, že příští rok bude ministerstvo podle nově schváleného zákona vydávat víc peněz na platy učitelů, na něž by mělo jít nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v zemi.

Stínová ministryně školství za ANO a poslankyně Jana Berkovcová uvedla, že zmíněných 30 miliard zhruba odpovídá částce, která bude k navýšení platů učitelů třeba.

Učitelé budou mít plat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal Pavel

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám