Hlavní obsah

Návrh na odvolání rektora Univerzity Palackého má akademický senát projednat v prosinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Návrh na odvolání rektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Procházky by měl univerzitní akademický senát (AS UP) projednat ještě letos. Mělo by na to dojít na nejbližším řádném zasedání, které je v plánu 16. prosince, řekl ve čtvrtek mluvčí univerzity Egon Havrlant. O přípustnosti návrhu, který podal senát přírodovědecké fakulty, rozhodli ve středu senátoři v tajném hlasování.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka

Článek

I podle univerzitních akademických senátorů jde o mimořádnou událost, se kterou dosud univerzitní senát nemá zkušenosti.

Senát každopádně v tajném hlasování došel k závěru, že návrh je legislativně v pořádku. Shodlo se na tom 11 senátorů, osm bylo proti a dva nehlasovali. Rektor senát během hlasování opustil.

Předchozí rektor nečekaně rezignoval

Procházka byl do čela Univerzity Palackého zvolen loni v březnu, do funkce jej jmenoval prezident Miloš Zeman o měsíc později. UP vede oficiálně od 1. května loňského roku a v čele univerzity by měl stát do konce dubna 2025.

Rektor UP stáhl výpověď děkana přírodovědy. Sám bude čelit návrhu na odvolání

Věda a školy

Ve funkci rektora vystřídal Jaroslava Millera, který měl původně UP vést až do letošního roku, ve svém druhém volebním období však nečekaně oznámil rezignaci.

Odůvodnil ji obstrukcemi kvůli vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, do kterého se sloučila tři špičková vědecká centra univerzity, i svým protestem proti způsobům chování na akademické půdě, které se vznikem ústavu úzce souvisí. Integrace výzkumných kapacit je dodnes na UP důvodem sporů.

Návrh na rektorovo odvolání předseda AS přírodovědecké fakulty Karel Lemr odůvodnil tím, že rektor údajně porušil zákon o vysokých školách v souvislosti s výpovědí, kterou dal děkanovi přírodovědy Martinu Kubalovi. Jako další důvody uvedl Procházkovo selhání v souvislosti s etickými kauzami na UP a úmyslné zamlčení důležitých skutečností.

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy

Věda a školy

Rektor ve středu návrh při projednávání na AS UP označil za cílenou reakci na jeho krok odvolat děkana a snahu zastřít samotnou kauzu, kvůli které dostal děkan výpověď. Jde o použití e-mailové korespondence zaměstnanců univerzity, kterou Kubala využil u soudu ve sporu s jedním ze zakladatelů ústavu CATRIN. Podle rektora tím ohrozil osobnostní práva na univerzitě.

Na základě trestního oznámení podaného univerzitou se tím zabývá také policie. Výpověď děkanovi přesto Procházka tento týden odvolal, odůvodnil to dvojím právním výkladem.

Rektoři: Uzavírání VŠ kvůli drahým energiím nyní nehrozí

Věda a školy

Výběr článků

Načítám