Hlavní obsah

Rektoři: Uzavírání VŠ kvůli drahým energiím nyní nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uzavírání vysokých škol v Česku kvůli drahým energiím nyní nehrozí a rektoři českých univerzit rovněž v současnosti nepočítají se zavedením online výuky. Po pátečním jednání pléna České konference rektorů (ČKR) to na tiskové konferenci řekl předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

Článek

Univerzity budou podle Bareše dbát na nižší spotřebu plynu a elektrické energie a budou rovněž motivovat své zaměstnance a studenty, aby s energiemi šetřili.

„Nad šetřícími opatřeními se zamýšlí každý z rektorů na svých vysokých školách. Je to spíše o apelu, abychom zbytečně neplýtvali,“ uvedl předseda ČKR. Výuka na dálku se podle něj nyní nezvažuje. „V této chvíli neplánujeme žádné opatření ve vztahu k online výuce,“ řekl.

Školy topí méně, ale pod dvacet stupňů nejdou

Věda a školy

V současnosti podle něj není důvodem k zavedení online výuky ani energetická krize, ani další vlna epidemie koronaviru. Výuka na dálku by podle Bareše s sebou nesla úspory jen okolo deseti až dvanácti procent. Vysoké školy by totiž i v případě, že by se studenti učili z domova, musely hradit náklady spojené s výzkumy a granty.

Aby teplota nepřesahovala doporučené hodnoty

Univerzity tak nyní věnují pozornost hlavně tomu, aby teplota ve vnitřních prostorách nepřesahovala doporučené teploty v místnostech.

Za důležitou označili rektoři právě též osvětu mezi pracovníky škol a studenty k tomu, jak mohou elektřinou, plynem a vodou šetřit. Např. Masarykova univerzita (MU) v Brně připravila tzv. Desatero energetických úspor. Opatření připravuje nyní i Karlova univerzita, jak sdělila její rektorka Milena Králíčková.

Školský výbor podpořil požadavek na navýšení rozpočtu VŠ kvůli energetické situaci

Věda a školy

Kvůli snaze o úspory přistoupily některé univerzity rovněž k úpravě harmonogramu akademického roku. Platí to třeba pro MU. Tam výuka začala dříve než obvykle a semestr skončí v prosinci. Díky tomu podle Bareše nebude tolik nutné vytápět všechny prostory přes zkouškové období. Naopak UK k dřívějšímu začátku semestru na svých fakultách podle Králíčkové nepřistoupila, v následujícím roce to ale nevylučuje.

Přesto rektoři počítají s tím, že se náklady na energie proti minulosti výrazně zvednou. Konkrétně Masarykova univerzita podle Bareše platila za plyn dlouhodobě deset až 12 milionů ročně, letos to je 80 milionů. Cena za elektřinu jí stoupla z obvyklých 80 milionů na 220 milionů a podobně vysoká částka je podle rektora pravděpodobná i v roce následujícím.

Elektřina šest korun, plyn tři. Vláda stvrdila cenový strop

Domácí

ČKR proto uvítala rozhodnutí vlády o zastropování cen energií pro univerzity a nákup energií přes státního obchodníka s energiemi. „Čekáme na to, až přijde státní obchodník a budeme nakupovat přes něj,“ řekl místopředseda ČKR pro ekonomické záležitosti a rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja.

To, že by univerzity dodavatele energie pro rok 2023 hledaly samy přes výběrová řízení, vyloučil.

Na vzdělávání na vysokých školách je ve schválené podobě rozpočtu pro příští rok podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové určeno 30,9 miliardy Kč, což je meziročně asi o 2,3 miliardy víc. Na výzkum a vývoj v resortu školství je vyhrazeno 20,3 miliardy Kč včetně peněz z Evropské unie. Tato částka je zhruba o půl miliardy vyšší než letos.

Balaš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy

Věda a školy

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) ve čtvrtek u příležitosti slavnostního zahájení akademického roku vysokých škol v Česku přislíbil navýšení návrhu rozpočtu pro vysoké školy. O kolik by měl být navýšen, nicméně neuvedl.

Výběr článků

Načítám