Hlavní obsah

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi olomoucké přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se hodlá žalobou.

Foto: Archiv PřF UP

Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Martin Kubala

Článek

Na personální změnu upozornila Mladá fronta DNES, rektor své rozhodnutí v pondělí vpodvečer oznámil na webu univerzitního Žurnálu.

Rektor uvedl, že se k tomu kroku rozhodl po prošetření vyjádření děkana Kubaly v případu vedených soudních řízení a v souvislosti s podněty zástupců odborové organizace.

Brněnské VUT se připojilo k Asociaci výzkumných univerzit

Věda a školy

„Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza, a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel. A to proto, abych zamezil případné další škodě, nedodržování právních předpisů, eliminoval rizika a chránil zájmy univerzity, což je mou povinností jakožto rektora této univerzity,“ řekl v úterý ČTK rektor UP.

Univerzita neřekla, co přesně měl děkan udělat

Na univerzitě jde o bezprecedentní krok; čeho se měl konkrétně děkan fakulty dopustit, však vedení univerzity neupřesnilo. „Dvouměsíční výpovědní lhůta poběží od 1. listopadu, k 31. prosinci by tedy měl jeho pracovní poměr skončit. Výpověď zatím nedostal nikdo další, šetření se ale týká více osob na UP,“ sdělil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Doplnil, že univerzita podala v této věci trestní oznámení. Podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana však policie zatím žádné oznámení týkající se zneužití osobních údajů neobdržela.

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Akreditačnímu úřadu se nelíbil

Věda a školy

Kubala s důvody výpovědi nesouhlasí a bránit se chce žalobou. Podle něj ji rektor zdůvodnil porušením norem týkajících se ochrany osobních údajů a realizace práv průmyslového vlastnictví na UP, porušením zákoníku práce a poškozováním dobrého jména univerzity. Výpověď k 31. prosinci podle svých slov obdržel bez jakéhokoliv varování.

„Důvody, které jsou uvedené ve výpovědi, považuji za účelové, zmatečné a z velké části na úrovni hypotetických hrozeb, které by teoreticky mohly vést k újmě UP. Rektorem vznášená obvinění odmítám a nejsem si vědom, že bych porušil nějaké normy. Budu se bránit žalobou. Domnívám se totiž, že výpověď je podána v rozporu se zákonem a důvody uváděné rektorem u soudu neobstojí,“ uvedl na webu fakulty děkan.

Spory kvůli vědeckému centru

Biofyzik Kubala je v čele přírodovědecké fakulty druhé volební období, loni v prosinci obhájil svou funkci. Vedl fakultu v období zatíženém spory kvůli vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, pod jehož křídla přešla špičková vědecká centra fakulty. Podle vedení přírodovědecké fakulty vznik ústavu fakultu poškodil, děkan dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry. Vedení UP to odmítá a upozornilo na to, že vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány, a jejich rozhodnutí by se mělo respektovat.

Nový nanomateriál pomůže odhalit a likvidovat těžké kovy ve vodě. Je navíc recyklovatelný

Věda a školy

Obstrukce kolem vzniku CATRIN nakonec vedly k rezignaci tehdejšího rektora Jaroslava Millera. Fakulta v čele s děkanem se nakonec rozhodla bránit proti vzniku ústavu soudní cestou, u soudních řízení však neuspěla. Spory tím však neskončily, kvůli otázkám převodu majetku nedávno vedení přírodovědy pohrozilo stávkou.

Návrh na převod majetku nakonec Akademickým senátem UP neprošel, fakulta však zůstává ve stávkové pohotovosti. Rektor nyní zmínil, že jeho kroky žádným způsobem s těmito nedávnými událostmi nesouvisejí.

Výběr článků

Načítám