Hlavní obsah

Loď Dragon přivezla na ISS kromě vědeckých zařízení i sazenice rajčat a zmrzlinu

Zásobovací vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX se zhruba 3500 kilogramy nákladu na palubě se v neděli 27. listopadu připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na oběžnou dráhu dopravila potraviny i zařízení pro vědecké pokusy, informovala agentura DPA. Důležitým nákladem byly nové panely fotovoltaických článků.

Nákladní loď Dragon společnosti SpaceX dopravuje vědecké vybavení na Mezinárodní vesmírnou stanici.Video: Reuters

 
Článek

Loď Dragon odstartovala – bez posádky – pomocí rakety Falcon 9 z floridského Mysu Canaveral v sobotu. Šlo o 26. zásobovací misi organizovanou soukromou společností SpaceX ve spolupráci s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA).

„V neděli se ve 13:39 SEČ připojila k zenitovému portu staničního modulu Harmony nákladní loď Dragon2 SpX-26. Na ISS dopravila 3528 kg nákladu, z toho 2332 kg v hermetizované kabině a 1196 kg v trunku. Důležitým nákladem jsou panely fotovoltaických článků iROSA,“ konstatoval na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Lékařská diagnostika v kosmu

Podle NASA vyvezla kosmická loď na oběžnou dráhu kromě solárních panelů pro napájení stanice zároveň i krevní testy s mikroskopem pro usnadnění lékařské diagnostiky ve vesmíru a také sazenice speciální odrůdy malých rajčat pro zdravější stravu astronautů na ISS.

„Pomůže to vytvořit kontinuální systém produkce čerstvých potravin v kosmu,“ cituje zástupce NASA agentura Reuters.

Astronautka na ISS zachytila přilétající Labuť s nerozevřeným solárním panelem

Věda a školy

Jako překvapení pak čekala na astronauty zmrzlina.

K orbitálnímu komplexu má tato loď Dragon zůstat připojená přibližně měsíc, následně se vrátí na Zemi.

Kosmická loď Orion je už na oběžné dráze kolem Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám