Hlavní obsah

Česko zvýší příspěvek na vesmírné programy na 1,6 miliardy korun ročně

– Praha • Aktualizováno

Česká republika navýší svůj příspěvek na investice do kosmických programů Evropské vesmírné agentury (ESA) na 62 milionů eur (asi 1,6 miliardy Kč) ročně. Příspěvek, který se oproti současnosti zvýší asi o 60 milionů Kč, by měl posílit postavení českých firem v oboru a vesmírné aktivity v zemi. Při zahájení pražského festivalu Czech Space Week to v pondělí řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Článek

„Česká republika si je vědoma strategického významu kosmických aktivit pro naši ekonomiku, technologický pokrok i bezpečnost Evropy. Proto je naše aktivní role v ESA tak důležitá. Zároveň představuje velkou příležitost pro naše firmy, které mohou pracovat na špičkových technologických projektech, které svojí komplexností, náročností a celkovými náklady přesahují možnosti samotné České republiky,“ uvedl Kupka.

Podle něj navýšení příspěvků na programy ESA posílí kosmické aktivity v zemi, protože investované peníze ESA následně rozděluje podle podílů příspěvků jednotlivých států. Peníze tak podle ministra zamíří k českým firmám v oboru.

„Kdybychom to nedokázali navyšovat, omezovala by se možnost českých firem se do projektů zapojit,“ upozornil Kupka. Dodal, že Česko dosáhlo na maximum svých možností. „Z hlediska toho, co si v tomto náročném roce můžeme dovolit, je současná částka jasný signál, že to bereme vážně,“ zmínil.

Kupka vyzdvihl návratnost investic

Investice do kosmických aktivit mají podle Kupky navíc velkou míru návratnosti.

„Relativně konzervativním odhadem lze říci, že přínosy z jedné koruny vložené do kosmických aktivit v ČR činí sedm až osm korun. To v konečném důsledku znamená i miliardy navíc do státního rozpočtu,“ dodal Kupka.

Šancí letět do kosmu bude přibývat, ale nikdo nemá nic jisté, tvrdí český záložní astronaut

Věda a školy

Připomněl, že v Česku se do kosmických programů pravidelně zapojuje více než 50 firem, přičemž jejich počet i míra angažovanosti postupně roste. Češi se nedávno podíleli např. na sestavení nosných raket k družicím, na telekomunikačních systémech a dalších projektech.

Agentura ESA vznikla v roce 1975 a Česká republika je v ní členskou zemí od roku 2008. Koordinace s agenturou je úkolem ministerstva dopravy. Minulý týden ESA oznámila, že její rozpočet na příští tři roky bude 16,9 miliardy eur (asi 412 miliard Kč), což je navýšení o 17 procent.

Pátý ročník festivalu kosmických aktivit Czech Space Week se koná v Praze od pondělí 28. listopadu do pátku 2. prosince. Cílem akce je popularizace vědy a informování veřejnosti o přínosech zapojení výzkumných organizací a firem do kosmického výzkumu.

Kosmický festival představuje nové mise i spolupráci s Afrikou a Blízkým východem

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám