Hlavní obsah

Šancí letět do kosmu bude přibývat, ale nikdo nemá nic jisté, tvrdí český záložní astronaut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šancí letět do vesmíru bude přibývat, otázkou je ale financování kosmických letů. Na pondělní tiskové konferenci v prostorách 21. základny taktického letectva v Čáslavi to uvedl armádní pilot a nový záložní astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda. Jistotu, že poletí do vesmíru, nemají podle něj ani vybraní kariérní astronauti.

TK člena záložního týmu astronautů ESA Aleše SvobodyVideo: ČTK

 
Článek

„Dlouhodobě není jisté vůbec nic… Jistota není ani pro kariérní astronauty,“ uvedl na tiskové konferenci Svoboda. Reagoval tím na dotazy, jak pravděpodobné je, že se do vesmíru jako člen rezervního týmu ESA skutečně podívá.

„Současní astronauti ESA prošli výběrem v roce 2009. Ve stejné době vybírala své zástupce i americká agentura NASA a mezi nimi jsou i někteří, kteří ještě do vesmíru neletěli,“ přiblížil Svoboda.

„Příležitosti tam jistě budou, ale o nějaké pravděpodobnosti bych vůbec nespekuloval,“ zmínil.

Kosmický program je podle něj zkrátka velmi specifický a záleží vždy na řadě faktorů. A samozřejmě je nesmírně finančně náročný, byť mu pomáhá skutečnost, že do něj vstupují i soukromé subjekty.

Při výběru nových astronautů uspěl i Čech, zájemců bylo 22 000

Věda a školy

Velitel čáslavské základny taktického letectva Jaroslav Tomaňa, který se tiskové konference rovněž zúčastnil, prohlásil, že výběr pilota gripenů Svobody do evropského týmu astronautů je absolutní úspěch, a to pro samotnou základnu, české letectvo, armádu i celou republiku.

„Abych citoval větu z filmu Apollo 13, jsme hrdí, pyšní, vzrušení,“ nechal se slyšet Tomaňa.

Foto: ČR Twitter/Armáda

Stíhací pilot Aleš Svoboda uspěl ve výběrovém řízení na astronauta ESA. Bude v záložním týmu.

Armáda podle něj udělá maximum, aby Svoboda mohl plnit povinnosti a úkoly vyplývající z nové role. Dodal, že i když bude Svoboda dál létat v Čáslavi na gripenech, prioritou je udělat vše, co bude možné, aby se mohl jako první český kosmonaut po vzniku samostatné republiky podívat do vesmíru.

ESA zatím nestanovila Svobodovi přesné termíny pro dílčí aktivity. Podle smlouvy s ESA má v příštích letech absolvovat různé typy činností. „V příštím roce se reálně počítá s jedním až dvěma týdny,“ poznamenal pilot s tím, že to je povinné, aby člověk byl neustále kvalifikovaný v týmu být.

Vybrán z více než 22 tisíc uchazečů

Svoboda vystudoval Univerzitu obrany v Brně, do armády vstoupil v roce 2005. Na aktuálním setkání s médii rovněž prozradil, že létat začal roku 2006 v Brně. Seznámil se např. s letadlem Aero L-39 Albatros, působil na základně u Náměšti nad Oslavou, v roce 2016 byl ve Švédsku přeškolen na letouny JAS-39 Gripen, se kterými má nelétáno přes 700 hodin.

Možnost stát se astronautem monitoroval český stíhací pilot již od roku 2010, kdy zaznamenal, že další kolo výběru může nastat za zhruba 10 až 12 let. Což se také stalo, aktuální „konkurz na astronauty“ oficiálně ESA ohlásila loni.

Výběr astronautů trval rok a půl a měl šest částí. „Jednotlivé části byly zaměřené ať na individuální výkonnostní testy či práci v týmu pod časovým tlakem při řešení nějakých komplexních úloh,“ popsal Svoboda.

Uchazeči prošli také zdravotními testy. „Nehledá se nějaký superzdravý jedinec, ale především to, jestli fyziologické odezvy organismu na nějakou zátěž jsou adekvátní,“ vysvětlil.

Jako záloha do nového evropského týmu astronautů byl vybrán minulý týden ve středu. Uchazečů o nové astronauty bylo 22 523, z toho 204 z ČR. Nakonec bylo vybráno 17 lidí. Pět z nich jako profesionální astronauti (dvě ženy a tři muži), 11 jako záloha.

MŠMT dá více peněz na vědecký program a základní aktivity Evropské kosmické agentury

Věda a školy

Novinkou v letošním výběru astronautů je pak samostatná nominace hendikepovaného člena týmu, který by se v budoucnu měl stát první tělesně postiženou osobou, která poletí do vesmíru. ESA vybrala britského lékaře a paralympijského běžce Johna McFalla.

Z pěti členů hlavního týmu budou zaměstnanci kosmické agentury a čeká je výcvik. Oněch celkem 12 členů záložního týmu bude pokračovat ve svých dosavadních zaměstnáních a budou k dispozici jako náhradníci po případném odchodu někoho ze základního týmu.

V rezervním týmu je podle Tomani i další pilot gripenů - ze Švédska.

  • Někdejší Československo se koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Remek byl dosud prvním a jediným československým kosmonautem.

Start nejsilnější rakety poškodil odpalovací rampu. Utrhl dveře od výtahů

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám