Hlavní obsah

Kosmický festival představuje nové mise i spolupráci s Afrikou a Blízkým východem

Novinky v kosmickém odvětví v Česku představí pátý ročník festivalu Czech Space Week, který se koná od pondělí do pátku. Jednou z hlavních akcí je Space2Business v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě se má věnovat pozornost spolupráci v Evropě a se státy z Afriky a Blízkého východu.

Foto: Profimedia.cz

Czech Space Week se koná v pražském Kongresovém centru.

Článek

Festival kosmických aktivit Czech Space Week pořádá ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest a pražským planetáriem a hvězdárnou. V pěti dnech chce seznámit firmy, investory, start-upy, studenty či děti se vším důležitým, co hýbe českým kosmickým odvětvím.

Událost Space2Business je průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí a veletrhem. Cílem je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství.

„Událost navazuje na sérii Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících. Tentokrát akce věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu,“ stojí v tiskové zprávě festivalu.

Česká družice pomůže zabezpečit kosmický prostor

Věda a školy

Představit se zde má i nová mise brněnské společnosti TRL Space Systems, která v druhé polovině roku 2024 vyšle na oběžnou dráhu Země vlastní družici nesoucí název Troll - má jít o největší komerční družici od založení Česka, která navíc pomůže zabezpečit vesmírný prostor.

Válka na Ukrajině i ženy v kosmickém průmyslu

V rámci akce se uskuteční též panelová diskuse na téma Space Together se zástupci kosmických agentur z celého světa.

Konference s názvem České uživatelské fórum Copernicus se dotkne dopadů války na Ukrajině a na akci Space4Women vystoupí české ženy, kterým se podařilo prosadit v oblasti kosmického průmyslu s přesahem do dalších technických oborů.

Pražská hvězdárna a planetárium pak uspořádá minikonferenci „Příští zastávka: Vesmír“, která je určená pro studenty středních a vysokých škol se zájmem o dění v kosmickém průmyslu.

Pražská EUSPA zprovoznila další satelity pro navigační systém Galileo

Věda a školy

Organizátoři již dříve avizovali, že týdenní akce také přiblíží, co nového chystá Evropská agentura pro kosmický program (EUSPA), která sídlí v Praze.

Tématem mají být i úspěchy ČR v Evropské vesmírné agentuře (ESA). Tím nejčerstvějším je výběr českého stíhacího pilota Aleše Svobody do nového záložního týmu astronautů ESA.

Při výběru nových astronautů uspěl i Čech, zájemců bylo 22 000

Věda a školy

Šancí letět do kosmu bude přibývat, ale nikdo nemá nic jisté, tvrdí český záložní astronaut

Věda a školy

Zájemci se dozvědí informace též např. o evropské misi Juice, jejíž sonda by měla příští rok odletět k planetě Jupiter a jejím měsícům.

Češi otestovali speciální povlak pro sondu, která má zkoumat Jupiter

Věda a školy

Za připomenutí stojí, že na observatoři La Silla v chilské poušti Atacama se minulý týden slavnostně uvedl do provozu dalekohled E125, který modernizovala hradecká firma ProjectSoft a budou ho na dálku ovládat odborníci z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. V rámci projektu PLATOSpec mají pozorovat hlavně tzv. exoplanety.

V Chile uvedli do provozu dalekohled ovládaný z Ondřejova

Věda a školy

Výběr článků

Načítám