Hlavní obsah

Astronautka na ISS zachytila přilétající Labuť s nerozevřeným solárním panelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nákladní kosmická loď Cygnus („Labuť“) NG-18 se ve středu přiblížila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a v 11:20 SEČ byla úspěšně zachycena manipulátorem Canadarm2. Dané robotické rameno ovládala z paluby orbitálního komplexu astronautka amerického úřadu NASA Nicole Mannová. K připojení plavidla Cygnus na dokovací port staničního modulu Unity došlo ve 14:03 SEČ.

K ISS přiletěla nákladní loď pouze s jedním otevřeným solárním panelemVideo: Reuters

 
Článek

Jak jsme již informovali, zásobovací loď Cygnus společnosti Northrop Grumman se po pondělním startu k ISS dostala do problémů se svými solárními panely. Nakonec se plně rozložil jen jeden.

U nákladní lodi se nerozevřely všechny solární panely. K ISS má přesto dorazit

Věda a školy

Představitelé Northrop Grumman, nadnárodní společnosti se sídlem ve Spojených státech, ujistili NASA, že má Cygnus dostatek energie pro středeční plánované připojení ke stanici na oběžné dráze.

A finální instalace „Labutě“ k modulu Unity na ISS proběhla zdárně, nákladní loď tam zůstane až do konce ledna.

Tato konkrétní loď Cygnus je podle agentury Reuters pojmenována „SS Sally Ride“ na počest astronautky NASA Sally Rideové (1951-2012), která byla první Američankou ve vesmíru.

Zemřela první Američanka ve vesmíru Rideová

Amerika

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze má koráb na ISS dopravit přes 3700 kilogramů nákladu, z toho 1637 kg zásob pro posádku, 1077 kg materiálu pro modernizaci a opravy stanice, 850 kg vědeckých experimentů, 78 kg IT vybavení a 66 kg pomůcek a vybavení pro výstupy do volného kosmického prostoru.

Poškození solárního panelu: náraz cizího tělesa?

„Vypadá to, že za poškozením jednoho panelu fotovoltaických článků na nákladní kosmické lodi Cygnus NG-18 mohl náraz cizího objektu. Vyšetřování pokračuje, a to i s ohledem na misi NG-19,“ doplnil Václavík k oněm potížím se solárními panely.

Co se vlastně stalo? Víme, že v pondělí v 11:32 SEČ odstartovala ze vzletové rampy na kosmodromu ve Virginii nosná raketa Antares 230+ s nákladní kosmickou lodí Cygnus NG-18. Po navedení na počáteční oběžnou dráhu nedošlo k rozložení panelů fotovoltaických článků. Zhruba čtyři hodiny po startu se nakonec podařilo jeden panel rozevřít.

Bleskurychlé nabíjení elektromobilů o krok blíž díky chlazení z vesmíru

AutoMoto

Společnost Northrop Grumman posílá zásoby na vesmírnou stanici od roku 2013. Během jejích předchozích 18 sérií dodávek došlo pouze k jednomu selhání - k explozi při startu v roce 2014, připomněla agentura AP s tím, že dále mají s NASA smlouvu „dopravní prostředky“ od firmy SpaceX.

Foto: NASA TV

Nákladní plavidlo Cygnus chvíli poté, co bylo zachyceno robotickou paží Canadarm2 ovládanou astronautkou NASA Nicole Mannovou.

Výběr článků

Načítám