Hlavní obsah

Kosmická loď Orion je už na oběžné dráze kolem Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi. Cesta kosmické lodě má prověřit podmínky pro návrat astronautů na Měsíc.

Záznam: Z floridského mysu Canaveral startuje na cestu k Měsíci mise Artemis 1.Video: NASA TV

 
Článek

Při vstupu na oběžnou dráhu Měsíce se kosmická loď nacházela zhruba 380 000 kilometrů od Země. V příštích dnech by měla dosáhnout vzdálenosti až 420 000 kilometrů, což by byl rekord pro kosmickou loď postavenou pro lidskou posádku. „Je to statistika, ale také symbolický údaj pro to, co představuje,“ uvedl Jim Geffre z NASA.

Během příštích dnů budou inženýři NASA testovat systémy či schopnost pohonu udržet přesný kurz kosmické lodě. Cílem je ověřit, zda loď bude schopná dopravit astronauty na Měsíc a pak zpátky na Zemi.

Kosmická loď Orion odstartovala do vesmíru před deseti dny na misi Artemis 1. Má otestovat samotnou loď i nosnou raketu SLS určenou pro návrat lidí na Měsíc. Na palubě lodi jsou tři figuríny.

Program Artemis má zajistit nejen návrat astronautů na Měsíc, v jeho rámci by se též měla založit dlouhodobá lunární kolonie jako odrazový můstek pro budoucí lety na Mars.

Odstartovala raketa k Měsíci, NASA ukázala naši planetu z paluby Orionu

Věda a školy

Orion prosvištěl pouhých 130 kilometrů od měsíčního povrchu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám