Hlavní obsah

Let nové posádky na ISS odložen na neděli, počasí ale opět nejisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1. března ráno našeho času měla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) po odkladech zamířit mise Crew-8 se třemi astronauty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a jedním kosmonautem ruské vesmírné korporace Roskosmos. Nakonec však kvůli silnému větru raketa opět neodstartovala.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon má s posádkou mise Crew-8 na palubě odstartovat k ISS v neděli.

Článek

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která do vesmíru vynese modul Crew Dragon, má podle posledních plánů vzlétnout ze startovací rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě v neděli 3. března v 5:16 SEČ.

Týmy odborníků z NASA a SpaceX budou nicméně nadále monitorovat povětrnostní podmínky v místě startu a obecně stav počasí.

Ostatně jak na síti X upozornil specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT, předpověď počasí dává prozatím pouze 40procentní šanci na příhodné podmínky pro nedělní start nosné rakety Falcon 9 s pilotovanou výpravou Crew-8.

K ISS v pátek zamíří čtveřice nových astronautů: tři Američané a jeden Rus

Věda a školy

Pokud se však start povede, připojení Crew Dragonu k ISS se očekává v pondělí 4. března okolo 20:15 SEČ.

Posádce Crew-8 velí astronaut NASA, 42letý Matthew Dominick. Na ISS ho doprovodí dva američtí kolegové: 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, který bude let pilotovat, a 53letá astronautka Jeanette Eppsová.

Čtvrtým členem posádky je 41letý ruský kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním letem do vesmíru v jejich kariéře.

Astronauti posádky Crew-8 na ISS stráví šest měsíců. Vystřídají předchozí misi Crew-7, jejíž členové se na Zemi vrátí zhruba týden po příletu svých kolegů. Jedná se o Američanku Jasmin Moghbeliovou, Dána Andrease Mogensena, Japonce Satoši Furukawu a Rusa Konstantina Borisova.

Astronauti ze soukromé mise Ax-3 se vrátili z ISS, přistáli v oceánu

Věda a školy

Kromě těchto čtyř z mise Crew-7 jsou na palubě orbitálního komplexu aktuálně ještě americká astronautka Loral O’Harová a ruští kosmonauti Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Únik vzduchu z ruského servisního modulu

Václavík zároveň informoval, že tento týden ve středu byl na ISS zaznamenán „zvýšený únik atmosféry“. Začala tak probíhat identifikace míst v modulu Zvezda v ruském segmentu stanice, kde byly v minulosti objeveny mikrotrhliny v plášti. „Zdraví či život posádky ISS není nijak ohrožen,“ zdůraznil.

Rychlost úniku vzduchu v servisním modulu Zvezda se zdvojnásobila z 500 gramů na více než kilogram za den, doplnil web The Universe Space Tech. Ani podle NASA, jak píše portál Space.com, však není důvod k žádné panice.

Mezinárodní vesmírná stanice je každopádně jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Poslední snímek od lunárního modulu?

Za připomenutí ještě stojí, že původně NASA a SpaceX plánovaly start Crew-8 na 22. února, ale odložily ho nejprve na zmíněný 1. březen, aby uvolnily místo pro start lunární mise IM-1 firmy Intuitive Machines.

Její modul Nova-C Odysseus startoval 15. února na raketě Falcon 9 rovněž z rampy 39A, minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek pak jako první soukromé kosmické plavidlo měkce přistál na Měsíci. (Byť tedy se „zlomenou nohou“.)

Lander Odysseus ve čtvrtek 29. února zaslal na Zemi poslední snímek (příspěvek ze sítě X nad tímto odstavcem) před vybitím jeho palubních akumulátorů. Jestli se po lunární noci probudí do dalšího lunárního dne, jako se to nečekaně povedlo japonskému modulu SLIM, to se teprve ukáže.

Z Měsíce putují na Zemi nové fotografie

Věda a školy

Odysseus si při přistání na Měsíci zlomil nohu, brzy mu dojde energie

Věda a školy

Výběr článků

Načítám