Hlavní obsah

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vesmírná korporace Roskosmos se podle svého čtvrtečního vyjádření dohodla s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) na prodloužení programu společných letů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) do roku 2025. Společné lety znamenají, že americký astronaut letí na ISS s posádkou na ruské vesmírné lodi a naopak. NASA se k tomu zatím nevyjádřila.

Foto: Roscosmos, Reuters

Ilustrační snímek: Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je vyfotografována členem posádky Expedice 66 kosmonautem Roskosmosu Pjotrem Dubrovem z kosmické lodi Sojuz MS-19.

Článek

Společné lety byly podle Roskosmosu prodlouženy pro „zajištění spolehlivosti aktivit na stanici“. Ve čtvrtek o ruském oznámení informovaly např. agentura Reuters nebo vědecký server Phys.org.

„V roce 2023 bylo dosaženo dohody s našimi americkými partnery o prodloužení letů do roku 2025, aby byl zachován celkový hladký provoz ISS a aby byla zaručena přítomnost alespoň jednoho zástupce Roskosmosu v ruském segmentu a alespoň jednoho zástupce NASA v americkém segmentu orbitálního komplexu,“ uvedl Roskosmos podle agentury Interfax ve zprávě z konce letošního roku.

Podle Interfaxu byly v červenci a prosinci 2023 podepsány dvě dodatečné dohody týkající se smlouvy mezi Roskosmosem a NASA o letech společných posádek na ruských a amerických kosmických lodích.

Posádka ISS musela nákladní loď Progress MS-25 zakotvit ručně

Věda a školy

Jedna z posledních oblastí spolupráce

ISS v současné době představuje jednu z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.

Rusko kvůli tvrdým sankcím, které na něj Západ uvalil v souvislosti s invazí na Ukrajinu, loni oznámilo, že se po roce 2024 z ISS stáhne.

V únoru ale pak Roskosmos oznámil, že ruský modul na Mezinárodní vesmírné stanici bude v provozu až do roku 2028.

Ztraceno ve vesmíru: Astronauti po osmi měsících našli na ISS chybějící rajče

Koktejl

Není to jen výlet, přínos cest do vesmíru je obrovský, řekl k neúspěchu s misí český astronaut

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám