Hlavní obsah

Japonský zázrak. Sonda SLIM se na Měsíci opět probrala k životu, i když už neměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA, který v lednu přistál na Měsíci, neplánovaně přečkal měsíční noc a v neděli 25. února obnovil spojení se Zemí. Japonský úřad přitom dříve uvedl, že modul nebyl navržen tak, aby na přirozené zemské družici přestál noc, kdy panují extrémně nízké teploty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek sondy SLIM na povrchu Měsíce, který pořídilo minivozítko LEV-2 (SORA-Q).

Článek

Operátoři na Zemi modulu v neděli zaslali pokyny a obdrželi odpověď, uvedla JAXA.

„Následně komunikaci s modulem po chvilce ukončili, protože bylo lunární poledne a teplota komunikačního zařízení byla velmi vysoká,“ napsala agentura na síti X.

Ve spojení hodlají japonští odborníci pokračovat hned, co se komunikační zařízení dostatečně ochladí.

Japonský modul SLIM přistál na Měsíci sice jen 55 metrů od cíle, ale „nakřivo“

Věda a školy

Japonsko se 19. ledna stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na přirozenou oběžnici Země. Přistání v blízkosti lunárního kráteru Shioli se zdařilo s odchylkou 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představovalo bezprecedentní stupeň přesnosti.

SLIM se ale při tvrdším dosednutí na měsíční povrch převrátil a jeho solární panely se dostaly do špatné pozice vůči Slunci. I tak se zdárně dostala ven z modulu na povrch po přistání dvě miniaturní vozítka: LEV-1 a LEV-2 (či také SORA-Q).

Díky změně úhlu slunečního svitu se navíc po více než týdnu SLIM probudil k životu. Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Mare Nectaris na přivrácené straně Měsíce, následně pokračoval v průzkumu měsíčního povrchu.

Japonci prozatím vypnuli svůj modul na Měsíci. Šetří téměř vybitou baterii

Věda a školy

Japonský modul SLIM začal opět fungovat

Věda a školy

Přistát na Měsíci „rovně“ není snadné…

Na Měsíci minulý týden přistála i první soukromá mise v historii, modul Odysseus americké společnosti Intuitive Machines. Rovněž její kosmická loď se při dosednutí na povrch převrátila, avšak i ona je funkční.

Ostatně taktéž její místo přistání v oblasti impaktního kráteru Malapert A je plné nástrah – poseté krátery a útesy. Je ale považováno za ideální lokalitu pro budoucí mise s posádkou.

Modul Odysseus při přistávání na měsíčním povrchu „zakopl“, stále však funguje

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám