Hlavní obsah

K ISS v pátek zamíří čtveřice nových astronautů: tři Američané a jeden Rus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Čtyřčlenná posádka mise Crew-8 má po odkladech zamířit z floridského mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tento pátek. Tři astronauty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na ní podobně jako při předchozích letech doprovodí kosmonaut ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Foto: Handout, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která do vesmíru vynese modul Crew Dragon, má podle posledních plánů vzlétnout ze startovací rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě v pátek 1. března krátce po půlnoci místního času (6:04 SEČ).

NASA a SpaceX původně plánovaly start Crew-8 na 22. února, ale odložily ho na 1. března, aby uvolnily místo pro start lunární mise IM-1 firmy Intuitive Machines. Její modul Odysseus startoval 15. února na raketě Falcon 9 rovněž z rampy 39A, minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek pak jako první soukromé kosmické plavidlo měkce přistál na Měsíci.

Čtveřice astronautů mise Crew-8 dorazila do Kennedyho vesmírného střediska už v neděli, uvádí server Space.com. Posádce Crew-8 velí astronaut NASA, 42letý Matthew Dominick.

Z Měsíce putují na Zemi nové fotografie

Věda a školy

Na ISS ho doprovodí dva američtí kolegové - 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, který bude let pilotovat, a 53letá astronautka Jeanette Eppsová.

Čtvrtým členem posádky je 41letý ruský kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním letem do vesmíru v jejich kariéře.

Astronauti posádky Crew-8 na ISS stráví šest měsíců. Vystřídají předchozí misi, Crew-7, jejíž členové se na Zemi vrátí týden po příletu svých kolegů. Jedná se o Američanku Jasmin Moghbeliovou, Dána Andrease Mogensena, Japonce Satoši Furukawu a Rusa Konstantina Borisova.

Kromě těchto čtyř z mise Crew-7 jsou na palubě orbitálního komplexu aktuálně ještě americká astronautka Loral O’Harová a ruští kosmonauti Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Jeden z posledních příkladů spolupráce

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Koncem loňského prosince Roskosmos oznámil, že se s NASA dohodl na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Astronauti ze soukromé mise Ax-3 se vrátili z ISS, přistáli v oceánu

Věda a školy

Astronautem snadno a rychle. Úniková hra ve virtuální realitě ukazuje, jak se žije na vesmírné stanici

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám