Hlavní obsah

Astronauti ze soukromé mise Ax-3 se vrátili z ISS, přistáli v oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návratová kabina pilotované kosmické lodi Crew Dragon Freedom se soukromou misí Ax-3 americké společnosti Axiom Space odletěla ve středu od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Čtyři členové mise strávili na palubě ISS nakonec přes 18 dní, nyní – v pátek ve 14:30 SEČ – zdárně přistáli ve vodách Atlantiku nedaleko pobřeží americké Floridy. Firma Axiom vysílala návrat živě.

Článek

Čtyřčlenná posádka mise už je po dosednutí na hladině Atlantského oceánu na palubě „vyprošťovacího“ plavidla.

Původně se soukromí astronauti měli vrátit na zemský povrch již minulý týden v sobotu, avšak společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která lodě Crew Dragon provozuje, oznámila, že osazenstvo mise Ax-3 stráví na ISS pár dní navíc kvůli špatným povětrnostním podmínkám v přistávacích zónách u pobřeží Floridy.

Podle prvotních plánů se tedy mělo jednat pouze zhruba o dvoutýdenní „výlet“, nicméně i s cestami tam a zpět šlo nakonec o třítýdenní misi.

Soukromá mise Ax-3 opouští oběžnou dráhu

Věda a školy

Misi Ax-3 vedl bývalý astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), rodák z Madridu Michael López-Alegría, jediný ze čtveřice, který měl už předtím zkušenosti přímo z vesmírného prostoru.

Posádku doplnil Švéd Marcus Wandt z Evropské kosmické agentury (ESA), Ital Walter Villadei a Turek Alper Gezeravci. Všichni tři mají zkušenosti jako vojenští piloti. Gezeravci, který kromě toho létal i pro komerční aerolinky, se stal prvním tureckým astronautem v kosmickém prostoru.

Na vesmírné stanici se měli věnovat např. výzkumu mikrogravitace či testování různých technologií. Mnohé z experimentů, které byly jádrem mise, se týkaly vlivu pobytu v kosmu na lidské zdraví. Astronauti si také na oběžné dráze našli čas na rozhovory s dětmi nebo činiteli ze svých zemí.

Pro společnost Axiom Space, která usiluje i o vybudování vlastní komerční vesmírné stanice, šlo o třetí misi po Ax-1 a Ax-2 z dubna 2022 a května 2023.

Axiom Space uskutečňuje mise ve spolupráci s NASA, která firmě účtuje poplatky za využívání ISS. Podrobnosti jednotlivých smluv včetně cen zaplacených za jedno místo nebyly zveřejněny. Americké úřady dříve sdělily, že jedna letenka při startu rakety a lodi SpaceX stojí okolo 55 milionů dolarů (1,3 miliardy Kč), lze proto očekávat, že ceny u soukromých cest jsou taktéž vysoké.

Vesmírnou stanici už opět obývá jen sedmičlenná posádka

Na palubě ISS tak místo 11 osob už je opět jen sedm lidí – členů dlouhodobějších misí národních či kontinentálních agentur.

Jsou to Dán Andreas Mogensen z Evropské kosmické agentury (ESA), astronautky NASA Jasmin Moghbeliová a Loral O’Harová, Japonec z kosmické agentury JAXA Satoši Furukawa a kosmonauti z ruské vesmírné korporace Roskosmos Konstantin Borisov, Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Záběry z nedávného přivítání členů mise Ax-3 na ISS

Portál Space.com navíc upozornil na jednu zajímavost – na dárek, který tam čtveřice z mise Ax-3 pro své bývalé kolegy zanechala.

„Ve vchodu do přechodové komory na přední straně na vás čeká trochu arašídového másla, užijte si to,“ zahlásil směrem na palubu orbitálního komplexu López-Alegría při odlétání Crew Dragonu od ISS.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z lednového příletu mise Ax-3 na ISS

Ruský kosmonaut má rekord v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám