Hlavní obsah

Ke znovuoživení mamutů by mohlo dojít v roce 2028

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední mamuti srstnatí na naší planetě vymřeli již před 4000 lety. Nyní se ale vědci pokouší o jejich znovuoživení s pomocí slona indického. K plánovanému narození prvního mláděte by mohlo dojít už za pět let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maketa mamuta ze Zoo ve Dvoře Králové na archivním snímku

Článek

Vědci ze společnosti Colossal Biosciences, která se zabývá biotechnologií a genetickým inženýrstvím, intenzivně pracují na znovuobnovení genomu mamuta srstnatého. Pomocí objevených vzorků se pokouší vyplnit mezery v DNA moderních slonů indických. Ti s původními mamuty sdílí až 99,6 procenta svého genomu.

Po rekonstrukci správného genomu plánují vědci mamutí embryo vložit do dárcovských vaječných buněk slonů. Následně tato vajíčka mimotělně oplodnit a implantovat je do náhradních zvířat. Pokud se vše vydaří, bude důležité naleznout místo, kam bude vhodné tato „znovudivoká“ zvířata vypustit.

Najít partnery, kteří nechají zvířata na svou půdu umístit, ale nebude jednoduché. „Bude to velmi charismatické stvoření,“ poznamenal ředitel a spoluzakladatel vědecké společnosti Ben Lamm pro server Daily Mail.

Australský startup uvařil masovou kouli z mamuta srstnatého

Muži

Nakonec se ale populace mamutů prý usadí v tundře. Společnost Colossal tvrdí, že chování mamuta srstnatého při hledání potravy by vyživovalo travnaté porosty tundry. Tyto houštiny by zase zachycovaly tuny atmosférického uhlíku a chránily tak tající permafrost (trvale či dlouhodobě zmrzlou půdu). Než se ale zvířata budou moci v tundře potulovat, budou muset výzkumníci splnit ještě řadu milníků.

Vzorky genomu mamuta srstnatého byly nalezeny v souvislosti s táním permafrostu v polárním kruhu. V dané oblasti jsou pozůstatky tohoto druhu odhalovány stále častěji a jsou tak nezbytnou součástí genetického materiálu pro výzkum.

Další na řadě jsou tasmánský vlk a blboun nejapný

Kromě mamuta srstnatého také společnost Colossal pracuje např. na znovuoživení druhu dronte mauricijský (známý jako pták dodo i jako blboun nejapný) či vakovlka tasmánského (známý též jako tasmánský vlk či tasmánský tygr).

Kostra blbouna nejapného se vydražila za 10 miliónů

Koktejl

Vakovlk vyhynul v první polovině 20. století kvůli jeho vysokému odlovu. Tamní farmáři byli přesvědčeni, že zvířata zabíjí jejich ovce, a tak australská vláda vypsala na odlov zvířat odměnu. Jak se ale později ukázalo, tato informace nebyla pravdivá a živočichové tak byli vyhubeni zcela zbytečně.

Foto: Národní muzeum Praha

Vycpaný exemplář vakovlka, který získalo pražské Národní muzeum v roce 1897 v Londýně.

Nedávný průzkum pracovníků Colossal Biosciences ukázal, že 77 procent z 3012 respondentů odpovědělo pozitivně na otázku, zda by se odborníci měli pokusit přivést tasmánské tygry zpět do australské přírody. To je pro vědce zásadní, protože pokud nedokážou veřejnost ujistit, že vypuštění vyhynulých zvířat zpět do volné přírody bude bezpečné a efektivní, pak je celý jejich projekt odsouzený k zániku.

Genetici poprvé izolovali RNA z vyhynulého vakovlka. Nevylučují ani jeho znovuzrození

Věda a školy

O otázce znovuobnovování se v odborných kruzích vede řada debat. Někteří naopak tvrdí, že snahy o zabránění vyhubení jsou čistou ztrátou v podobě ztracených vědeckých zdrojů.

Společnost Colossal to se svým úmyslem o znovuoživení některých druhů zvířat bere velmi vážně. Od svého spuštění v roce 2021 se personál společnosti rozrostl na 115 vědců na plný úvazek a 60 externích spolupracovníků. Zároveň mají i širokou podporu veřejnosti. Podle ředitele Bena Lamma získala společnost finanční prostředky v přepočtu ve výši pěti miliard Kč. Mezi investory se objevují i firmy jako At One Ventures či Climate Capital, které se zabývají ochranou životního prostředí.

Jak velké měli uši, zapáchali? Nový výzkum mamutů přinesl zajímavé poznatky

Věda a školy

Anketa

Myslíte si, že znovuoživování již vyhynulých druhů zvířat je správné?
Ano
66 %
Ne
27,7 %
Nevím
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6006 čtenářů.

Víte že…

Světový fond na ochranu zvířat dokonce predikuje, že do roku 2050 může čelit vyhynutí 15 až 37 procent všech zvířecích druhů na naší planetě?

Úbytek živočichů narůstá ve větším měřítku, než se čekalo

Věda a školy

Nevyhynul. Vědci po 86 letech objevili vzácného zlatokrta

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Colossal Biosciences

Související články

Výběr článků

Načítám