Hlavní obsah

Australský startup uvařil masovou kouli z mamuta srstnatého

Zní to jako aprílový žertík, opak je však skutečností. Australský startup Vow v úterý v hlavním městě Nizozemska Amsterdamu představil masovou kouli z mamuta srstnatého. Připravil ji z laboratorně pěstovaného masa s využitím genetické sekvence získané z tohoto tisíce let vyhynulého zvířete.

Masová koule z laboratorně vypěstovaného masa s využitím genetické sekvence získané z mamuta srstnatéhoVideo: AP

 
Článek

„Není to aprílový žert. Jde o opravdovou inovaci,“ řekl agentuře AP zakladatel australské společnosti Vow Tim Noakesmith s tím, že doufá, že masová koule z vymřelého mastodonta, představená ve vědeckém muzeu v Amsterdamu, vyvolá veřejnou debatu.

Laboratorně pěstované maso je vyrobeno z živočišných buněk zvířat a pro jeho získání není třeba zvíře porážet. Podle zastánců této metody jde o budoucnost, která má výhody nejen pro samotná zvířata, ale i životní prostředí, uvádí agentura AP.

Australský startup Vow využil veřejně dostupné genetické informace mamuta srstnatého, chybějící části vyplnil genetickými údaji jeho nejbližšího příbuzného – slona afrického – a následně je vložil do ovčí buňky.

Konzumace masa z laboratoře pouze v Singapuru

Laboratorně pěstované maso není úplnou novinkou. V současné době se jeho výrobou podle AP zabývá okolo stovky společností po celém světě. Pokud tuto metodu přijme veřejnost, mohla by v budoucnu podle odborníků výrazně snížit dopad globální produkce masa na životní prostředí.

Jedinou zemí, která dosud schválila spotřebu laboratorně pěstovaného masa, je Singapur. Vow doufá, že se jeho první produkt – kultivované maso křepelky japonské – ujme koncem tohoto roku právě na tamním trhu.

Foto: AP

Masová koule z laboratorně vypěstovaného masa s využitím genetické sekvence získané z mamuta srstnatého

Komerční produkci masa mamuta srstnatého Vow neplánuje. Společnost tím pouze chtěla poukázat na to, že laboratorně pěstované maso může v budoucnu pro lidstvo představovat důležitý zdroj bílkovin a změnit způsob stravování.

„Chtěli jsme lidem ukázat, že jídlo může být v budoucnu jiné než to, na které jsme zvyklí. Že existuje maso, které je unikátní a lepší než to, které jíme dnes. A domnívali jsme se, že masová koule z mamuta poslouží jako vhodné nastartování veřejné debaty,“ uvedl Noakesmith.

Voní jako krokodýlí maso

„Mamut srstnatý byl tradičně symbolem ztráty. Víme, že vymřel z důvodu klimatických změn. Chtěli jsme tak vytvořit něco, co by bylo symbolem vzrušující budoucnosti, která neprospěje jenom nám, ale také naší planetě,“ dodal.

A jak laboratorně vypěstované maso z vyhynulého mastodonta, které bylo připraveno v troubě a následně doděláno letovací lampou, chutná? To se nejspíš nedozvíme, neboť jej nikdo z jeho výrobců neochutnal a ani to neplánuje.

„Lidé, kteří u toho byli, říkali, že vůně připomínala podobný prototyp, jenž jsme vytvořili dříve – a ten byl z krokodýla. Je fascinující, že přidáním proteinu ze zvířete, jež vymřelo před čtyřmi tisíci lety, vznikne nová vůně, kterou jsme jako populace po velmi dlouhou dobu necítili,“ uzavřel zakladatel startupu.

Anketa

Ochutnali byste laboratorně pěstované maso z mamuta srstnatého?
Ano, rád ochutnávám nové věci, mamutí maso bych si nenechal ujít.
65,4 %
Ne, ale myšlenku laboratorně pěstovaného masa podporuji.
12 %
V žádném případě, je to odporné.
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1358 čtenářů.

Foodbloger Makarian: Hodnotím restaurace z pohledu běžného zákazníka. Proto mi lidi věří

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám