Hlavní obsah

Kostra blbouna nejapného se vydražila za 10 miliónů

Za 336 100 liber (10,7 miliónu korun) se v úterý v Británii vydražila téměř kompletní kostra dronteho mauricijského, známého více jako blboun nejapný. Pták vymřel ve druhé polovině 17. století. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Detail kostry blbouna nejapného

Článek

Aukční dům Summers Palace Auctions v anglickém hrabství Sussex prodával 60 centimetrů vysokou kostru dronteho, známého také jako dodo, v zastoupení soukromého sběratele. Ten shromažďoval různé kosti vyhynulého ptáka více než čtyři desítky let, až se mu nakonec podařilo sestavit téměř kompletní skelet. Nejedná se tedy o kostru z kostí jednoho jedince, ale mnoha různých.

Podle aukční síně je skelet kompletní z 95 procent. Chybí pouze části pařátů a část zobáku, které byly proto nahrazeny kusy z keramické hlíny.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Kostra je kompletní z 95 procent.

Na světě podle dražitelů existuje jen dvanáct nekompletních koster dronteho. Naposledy se jedna z nich prodávala v roce 1914. „Je naprosto unikátní, aby bylo možné koupit ikonické zvíře vyhynulých druhů,” uvedl kurátor Errol Fuller. Podle něj se tato možnost jen tak opakovat nebude, a to i proto, že mauricijská vláda před časem zakázala vývoz kostí dronteho ze země. Původně síň Summers Palace Auctions odhadovala, že se kostra prodá za 300 000 až půl miliónu liber (9,5 až 15,8 miliónu Kč).

Dronte mauricijský byl, jak už název napovídá, endemitem ostrova v Indickém oceánu. Jelikož nebyl schopný letu, a navíc se nebál lidí, stal se snadnou kořistí člověka, ale hlavně domácích zvířat, která na ostrov přivezli evropští kolonizátoři. Na jeho vyhynutí se podepsalo i mýcení tamějšího pralesa. Podle různých zdrojů byl poslední jedinec tohoto druhu spatřen v 60. či 80. letech 17. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám