Hlavní obsah

Úbytek živočichů narůstá ve větším měřítku, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie zveřejněné minulý týden již téměř polovina živočišných druhů naší planety zažívá výrazný pokles své populace. Někteří vědci považují dnešní stav za tzv. šesté hromadné vymírání, tentokrát ovlivněné lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autoři studie publikované v Biological Reviews analyzovali více než 70 tisíc druhů živočichů na celém světě. Výzkum zahrnoval savce, ptáky, plazy, obojživelníky, ryby a hmyz.

Autoři také zjistili, že u 48 procent druhů se populace rychle snižuje, přičemž pouze u necelých tří procent narůstá.

Výzkumníci za hlavní faktor považují především úmyslné ničení divoké krajiny lidmi, často pro nové výstavby a projekty.

Kriticky ohrožení hlemýždi se vrátili do Francouzské Polynésie

Věda a školy

Důležitým faktorem je ale také změna klimatu, jež má na vymírání zvířat vysoký dopad. Právě s potenciálně pokračujícím globálním oteplováním se předpokládá ještě výrazné zhoršení situace.

Spoluautor studie Daniel Pincheira-Donoso ze School of Biological Sciences na severoirské Queen's University Belfast uvedl, že výsledky studie považuje za veliké varování.

Studie podle jeho slov poskytuje jasnější obrázek o rozsahu globální eroze biologické rozmanitosti.

„Další studie založené na podstatně menším počtu druhů ukázaly, že probíhající krize vyhynutí je závažnější, než bývá obecně uznáváno,“ řekl Pincheira-Donoso serveru CNN.

Podle tohoto výzkumu je zhruba 33 procent druhů na „Červeném seznamu“ klasifikovaných Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) jako neohrožené, ve skutečnosti však i tyto druhy vymírají. IUCN přitom vede jako kriticky ohrožené „pouze“ 28 procent druhů.

Nejrizikovější jsou obojživelníci a zvířata v tropech

Nejvíce postiženy jsou podle studie obojživelníci, kteří čelí mnoha hrozbám včetně různých nemocí nebo změně klimatu.

Naopak plazi a ryby neočekávaně patří do stabilnější populace. Výsledky také ukázaly, že největší poklesy nastávají v tropických oblastech. Dle badatelů je jedním z důvodů skutečnost, že zvířata zde reagují citlivěji na změny teplot.

Odpovědnosti za přírodu už nás nikdo nezbaví, říká ekolog a biolog David Storch

SALON

„Ačkoli souhlasíme s názory a obavami ohledně úbytku zvířat, domníváme se, že výsledky nadhodnocují situaci,“ reagoval pro CNN Craig Hilton-Taylor, vedoucí Červeného seznamu IUCN.

Podle jeho slov byly ve studii použity i skupiny zvířat, kde určité údaje chybí. Kritéria Červeného seznamu IUCN jsou prý také založena na delších časových úsecích.

Brendan Godley, profesor vědy o ochraně přírody na Exeterské univerzitě v Anglii naopak o studii serveru CNN řekl, že nabízí nové pohledy na populační trendy a že je z jeho hlediska extrémně působivá.

„Usilovným kombinováním populačních trajektorií si studie nezaslouží kritiku Červeného seznamu. Naopak ukazuje, jak velký a globální je tlak na divokou zvěř způsobený lidským vlivem “ poznamenal Godley.

„Všichni bychom měli být těmito výsledky velmi znepokojeni. Bez prosperujících populací, druhů, stanovišť a ekosystému nemůžou lidé na Zemi přetrvat,“ dodal.

Podařilo se identifikovat nejranější živočišnou linii na planetě Zemi

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám