Hlavní obsah

Jak postupovat v případě stávky? Ministerstvo zveřejnilo informace pro ředitele škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství zveřejnilo informace pro ředitele základních, středních a mateřských škol pro případ stávky zaměstnanců školy. Celodenní výstražnou stávku vyhlásily školské odbory na pondělí 27. listopadu. Usilují o více peněz pro školství na příští rok.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ředitelé v dokumentu najdou informace o postupu ředitele školy, pracovněprávních aspektech stávky i o tom, jak vyřešit školní stravování.

Stávkovat může jakýkoliv zaměstnanec školy, tedy i její ředitel. Ten však plní zároveň úkoly zaměstnavatele, proto vždy odpovídá za zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti.

Oznámit nejméně tři pracovní dny dopředu

Aby mohla být plánovaná akce označená za stávku, musí být řediteli školy oznámena nejméně tři pracovní dny dopředu. Zároveň má být ustanoven stávkový výbor, který řediteli předá informace o důvodech stávky a jejím trvání, stejně jako seznam účastníků stávky a jména zástupců stávkového výboru nebo kontaktní osoby.

Šéf školských odborů oslovuje v dopise rodiče. Vysvětluje důvody stávky 27. listopadu

Věda a školy

Na základě těchto informací pak ředitel rozhodne, zda může škola zůstat v provozu. Pokud ne, může vyhlásit ředitelské volno nebo přerušení provozu. Podle ministerstva školství je ředitelské volno volnem pro žáky, nikoliv pro zaměstnance. O přerušení či omezení provozu školy musí ředitel informovat zřizovatele.

Zaměstnancům, kteří se zapojí do stávky, nenáleží plat. Pokud se škola uzavře, mohou pedagogičtí pracovníci, kteří se do stávky nezapojí, vykonávat nepřímou pedagogickou činnost mimo pracoviště, tedy například se věnovat přípravám či studiu.

Náhradní oběd při uzavření školní jídelny

Pokud zůstane škola v provozu, ale uzavře se její jídelna, musí ředitelé dětem zajistit náhradní oběd od jiného dodavatele, případně nevařit a zajistit studené balíčky. Školy se mohou rozhodnout, že zajistí péči o děti ve školních družinách, pokud zůstanou v provozu. I v takovém případě musí dětem zajistit stravu.

Bek chce v koalici jednat o dalších penězích pro školství

Domácí

Nedostatek peněz ve školách by podle odborů způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce a omezení možnosti škol dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější. Zároveň by se zvyšoval počet žáků ve třídách, školy by omezovaly volitelné předměty nebo by se ohrozila existence malotřídek.

Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců, jako jsou vychovatelé, asistenti pedagoga či školní psychologové. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) řekl, že by do rozpočtu rád získal ještě asi pět miliard korun.

Školy mají seškrtat semináře i praktika

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám