Hlavní obsah

Bek chce v koalici jednat o dalších penězích pro školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce v úterý na jednání s koaličními partnery představit návrhy, které by měly přinést do rozpočtu ministerstva dodatečné peníze. Následně se sejde se zástupci odborů. Bek to v neděli řekl v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct. Dříve uvedl, že by do rozpočtu rád získal ještě asi pět miliard korun. Školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu celodenní výstražnou stávku základních, středních i mateřských škol, usilují o více peněz pro školství na příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík v pořadu uvedl, že podle výpočtu odborů chybí v resortním rozpočtu necelých osm miliard korun. Ministerstvo školství podle Beka zápasí s několikerým zadáním, když má zvyšovat platy učitelům a zároveň významně roste počet pracovních pozic. Řešení podle něj spočívá v nalezení shody na tom, jak prudký personální růst zpomalit. Bek s Dobšíkem se chtějí po úterním koaličním jednání sejít, aby ministr odbory o výsledku jednání informoval.

Nedostatek peněz ve školách by podle odborů způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce a omezení možnosti škol dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější. Zároveň by se zvyšoval počet žáků ve třídách, školy by omezovaly volitelné předměty nebo by se ohrozila existence malotřídek. Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců, jako jsou vychovatelé, asistenti pedagoga nebo školní psychologové. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Bek řekl, že by do rozpočtu rád získal ještě asi pět miliard korun.

Šéf školských odborů oslovuje v dopise rodiče. Vysvětluje důvody stávky 27. listopadu

Věda a školy

Školské odbory rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Usilují o více peněz pro školství na příští rok. Už dříve kritizovaly to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství - tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám