Hlavní obsah

I ve školství se dá šetřit, věří ministr Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křtiny (Blanensko)

Příprava rozpočtu na příští rok odstartovala a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o tom bude s rektory pravidelně hovořit. Chce se s nimi setkávat zhruba jednou za měsíc. Ministr to uvedl ve čtvrtek 8. června po plénu České konference rektorů ve Křtinách na Blanensku. I ve školství se dá podle něj šetřit a prý existuje určitý manévrovací prostor pro vyrovnání se s ekonomickým tlakem.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Podle Beka pracovní verze rozpočtu ministerstva financí ještě nereflektuje politickou diskusi vlády a koaliční shodu. Rektory nicméně vyzval, aby společně hledali cestu, jak následujícím obdobím projít, aby se nepoškodilo to, co je důležité pro fungování vysokých škol.

„Příprava státního rozpočtu byla odstartována teď a přes léto a na podzim bude finalizována jeho podoba. Je důležité, abychom spolu pravidelně mluvili,“ uvedl Bek.

MŠMT má mít méně peněz než nyní

Ministerstvo školství by podle návrhu rozpočtu mělo v roce 2024 hospodařit s méně penězi než v tomto roce. Příjmy úřadu jsou předběžně naplánované na 10,037 miliardy korun včetně peněz z Evropské unie, což je o 360,04 milionu méně než letos.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

Nižší proti aktuálnímu roku by měly být i výdaje, a to o 29,27 miliardy Kč. V roce 2024 by podle návrhu měl úřad utratit 235,75 miliardy korun. Bek k tomu ale řekl, že tak to nebude.

„Návrh, který je technický z dílny ministerstva financí, nezohledňuje závazky, které jsou dokonce napsané v zákoně vůči regionálnímu školství. Takže musím říct, že to nepovažuji v tuto chvíli za relevantní číslo,“ prohlásil ministr.

Rektoři už dříve v prohlášení uvedli, že jsou proti snížení rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026, jak ho v aktuálním pracovním návrhu státního rozpočtu navrhuje resort financí. Plošné škrty v českém školství a vědě podle nich mohou přinést snižování konkurenceschopnosti univerzit a vědeckých pracovišť a prohloubit personální nestabilitu. Rektoři rovněž varují před nahrazováním peněz pro VŠ financemi z evropských fondů.

Podle čtvrtečního usnesení plénum dříve vydané prohlášení považuje za východisko dalších jednání s vládou, jak uvedl za Českou konferenci rektorů její předseda Martin Bareš.

  • Novou předsedkyní České konference rektorů bude od 1. srpna Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy v Praze. Ve čtvrtek 8. června ji ve Křtinách zvolilo v tajné volbě plénum konference rektorů. Ve funkci nahradí Martina Bareše z Masarykovy univerzity v Brně, který byl předsedou poslední dva roky. Funkční období Králíčkové potrvá do 31. července 2025.

Podle ministra Beka se bude debatovat obecně, nejen ve školství, ale v celé veřejné sféře, o tom, nakolik budou investice realizovány pomocí dotací a nakolik se bude přecházet k modelu kombinace dotací a dlouhodobých úvěrů.

„Myslím si, že dnešní kritická situace rozpočtu nahrává tomu, abychom cestu k finančním nástrojům nastoupili rychleji, než jsme si možná mysleli před rokem,“ konstatoval ministr. Školy by tak podle něj neměly spoléhat na jednotlivé dotace, ale kombinovat dotaci a úvěr.

Učitelé budou mít plat minimálně 130 procent průměrné mzdy, podepsal Pavel

Domácí

Každý ministr má podle Beka dvojí zodpovědnost - jednak za svůj resort a jednak za výsledek jako celek.

„Samozřejmě i ve školství se dá šetřit. Existuje určitý manévrovací prostor pro to vyrovnat se s ekonomickým tlakem, pokud netrvá dlouho. Myslím si, že ve chvíli, kdy začne růst ekonomika, tak se otevírá mnohem lepší příležitost k navyšování rozpočtů, ale jsme v recesi a musíme to brát v úvahu při konstrukci rozpočtu,“ dodal.

Bek aktuálně neplánuje změny ve vedení Cermatu

Jak navíc ve čtvrtek informovala tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová, ministr školství nyní neplánuje personální změny ve vedení Cermatu, který zajišťuje státní maturity a jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Organizace, kterou od září 2022 vede Miroslav Krejčí, podle mluvčí úřadu připravuje digitalizaci přijímaček na středoškolské maturitní obory.

Změny nejsou v plánu ani ve vedení dalších organizací spadajících pod ministerstvo.

Vzhledem k silnému populačnímu ročníku jsou letos v některých regionech a oborech problémy s kapacitou míst v prvních ročnících středních škol. Na oblíbené obory v některých městech se tak pravděpodobně nedostanou ani děti, které zvládly přijímací zkoušky dobře a v jiných letech by jejich výsledek k přijetí stačil. I proto mnozí odborníci, politici či rodiče školáků podobu přijímání na SŠ kritizují. Někteří požadují zrušení státem organizované zkoušky a navrácení rozhodování o přijetí žáků výhradně na úroveň škol. Nový ministr školství Bek avizoval, že chce řízení digitalizovat a upravit. Jednotné testování pořádané Cermatem podporuje.

Šéf Cermatu prozradil, kolik stál letošní tisk testů na přijímačky a maturity

Věda a školy

„Suplujeme stát.“ Středočeský kraj uvolní 90 milionů na rozšíření škol

Věda a školy

Výběr článků

Načítám