Hlavní obsah

Emiráty mají první astronautku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Spojené arabské emiráty (SAE) jmenovaly do svého vesmírného programu další dva astronauty, přičemž jedním z nich je žena. Núra Matrúšiová se tak stala první astronautkou této země, napsala agentura AP. Dvojice uspěla z více než 4000 žadatelů.

Foto: WAM, ČTK/AP

Noví arabští astronauti Muhammad Mulla a Núra Matrúšiová

Článek

Pokud se podaří Matrúšiové dostat se na kosmickou misi, mohla by se stát první arabskou ženou ve vesmíru, uvedla vláda Spojených arabských emirátů, která ji popisuje jako inženýrku z Abú Zabí, která se narodila v roce 1993 a vystudovala na univerzitě strojírenství.

Emiráty doufají, že v roce 2024 vyšlou na Měsíc lunární vozítko a do roku 2117 chtějí vybudovat na Marsu kolonii.

V současné době Matrúšiová pracuje v konstrukční společnosti ve zmíněném hlavním městě SAE.

Trénink v NASA

Matrúšiová se nyní společně s dalším úspěšným kandidátem Muhammadem Mullou zúčastní tréninkového programu určeného pro kandidáty na astronauty v Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ve Spojených státech, píše agentura Reuters.

K ISS letí nová posádka. Včetně prvního astronauta z Emirátů

Věda a školy

Arabské emiráty poslaly svého prvního astronauta do vesmíru v roce 2019, když se Hazza Mansúrí přidal k posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Sonda u Marsu

Nedávno navíc SAE zaznamenaly významný úspěch ve svém vesmírném programu – v únoru dorazila jejich sonda Amal (Naděje) k Marsu.

Velké marsovské finále. U rudé planety zaparkovala první ze tří sond, arabská Naděje

Věda a školy

Amal je první meziplanetární výpravou arabského státu a jeho vesmírná agentura se zároveň umístěním sondy na oběžnou dráhu rudé planety stala teprve pátou na světě, které se to podařilo. Jejím úkolem je posílat data o tamní atmosféře a klimatu.

Evropská kosmická agentura vypsala konkurz na nové astronauty

Věda a školy

Spojené arabské emiráty zároveň doufají, že v roce 2024 vyšlou na Měsíc lunární vozítko a do roku 2117 chtějí vybudovat na Marsu kolonii, podotkla agentura AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám