Hlavní obsah

Den po Spojených arabských emirátech dopravila sondu na orbitu Marsu i Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Startovací okno, které se k rudé planetě otevřelo loni v létě, využily hned tři státy k vyslání svých vědeckých misí. Díky tomu se mohla v úterý odpoledne SEČ na oběžnou dráhu okolo Marsu dostat první ze sond, Amal (Naděje) Spojených arabských emirátů (SAE). O necelý den později ji úspěšně následoval čínský aparát Tchien-wen 1. Americká sonda má na planetě za týden přímo přistát.

Foto: Čínský národní kosmický úřad (CNSA)

Fotografie Marsu z čínské sondy Tchien-wen 1 ze vzdálenosti 2,2 milionu kilometrů od planety

Článek

Čínský přístroj minulý týden vstoupil do gravitačního vlivu Marsu. Začátek brzdícího manévru sondy Tchien-wen 1, který ji řádně navede a umístí na oběžnou dráhu rudé planety, měl proběhnout ve středu ve 12:52 SEČ, konec pak ve 13:08.

„Závěr bude probíhat ve stínu Marsu, ze kterého sonda vyletí ve 13:58 SEČ. Za dalších 641 sekund se dozvíme výsledek,” avizoval na svém Twitteru popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Velké marsovské finále. U rudé planety zaparkovala první ze tří sond, arabská Naděje

Věda a školy

A skutečně se tak stalo, zařízení z Číny zdárným navedením na oběžnou dráhu okolo Marsu navázalo necelý den poté na úspěch Spojených arabských emirátů.

Přistát za tři měsíce

Čínská mise Tchien-wen odstartovala loni jako druhá po té arabské. Jak připomíná Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, nejpřesnější český překlad jejího názvu by zněl „Pátrání po nebeské pravdě“.

Je určená k hledání důkazů o současném a minulém životě na Marsu, výzkumu půdy a atmosféry. Skládá se z orbiteru, tedy sondy, která zůstane na oběžné dráze Marsu, a přistávacího modulu (landeru), který nese i malé robotické vozítko (rover).

Čínská sonda mířící k Marsu poslala první snímek planety

Věda a školy

Přistání výsadkového modulu s vozítkem je naplánováno na květen v oblasti pánve Utopia Planitia. Předpokládaná životnost vozítka je 90 solů (marsovských dnů, které jsou zhruba o 39 minut delší než dny pozemské).

Za pozornost stojí, že celá mise (orbiter, lander i rover) má hmotnost téměř pět tun a jde tak o zatím nejtěžší lidmi vyrobený stroj letící k rudé planetě.

Arabská Naděje

Sonda SAE jménem Naděje byla již v úterý 9. února úspěšně navedena na oběžnou dráhu planety Mars.

„Tato sonda však na planetě nebude přistávat, jejím úkolem je zkoumat z oběžné dráhy změny denních a sezonních cyklů atmosféry a prachové bouře v různých oblastech planety. Sonda o velikosti zhruba 2,4 x 2,9 metru a vážící 1500 kilogramů by na oběžné dráze kolem Marsu měla pracovat minimálně dva roky,” popsal v tiskové zprávě předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti Milan Halousek.

Foto: UAE Space Agency

Arabská sonda Amal (Naděje)

Poprvé půjde o zkoumání plynného obalu této planety v různých obdobích roku, který na Marsu trvá téměř 687 pozemských dnů. Jde navíc o první arabskou meziplanetární misi.

Americká Vytrvalost

Americká sonda Perseverance (Vytrvalost) odstartovala loni k Marsu jako třetí. Nosná raketa Atlas-V vynesla koncem července šestikolové vozítko o velikosti středního osobního automobilu a vážící 1025 kg na dráhu, která sondu přivede k Marsu ve čtvrtek 18. února.

Nové vozítko NASA bude z Marsu posílat i zvuk. Přistát má v polovině února

Věda a školy

Přistání na planetě bude provedeno přímo z přeletové trajektorie, bez „zaparkování” na oběžné dráze. Sonda by měla dosednout v oblasti kráteru Jezero, který byl podle vědců dříve opravdu jezerem plným možná sladké vody. Zde bude rover, který si s sebou veze i malý průzkumný vrtulník Ingenuity (Vynalézavost), pátrat po stopách případného dávného života a sbírat vzorky, které by měly být některou z pozdějších misí dopraveny na Zemi.

Trvání mise roveru Perseverance je plánováno na jeden marsovský rok, který je, jak už bylo zmíněno, zhruba dvojnásobně dlouhý oproti roku pozemskému.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Evropsko-ruská mise ExoMars 2020 se však musela odložit.

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Věda a školy

Mise na Mars nikdy nebyly snadné. Od roku 1960 více než polovina všech pokusů o dobytí rudé planety selhala. Na povrchu Marsu aktuálně pracují dva americké stroje – od roku 2012 pátrá velká pojízdná vědecká laboratoř Curiosity po pozůstatcích případných mikroorganismů a od roku 2018 robotická sonda InSight zkoumá vnitřní struktury Marsu, jeho seismickou aktivitu a tepelné toky pod povrchem. Kolem planety létá i několik satelitů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám