Hlavní obsah

Nové vozítko NASA bude z Marsu posílat i zvuk. Přistát má v polovině února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Další robotické vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jménem Perseverance, které se má na Marsu přidat ke svým starším „kolegům” 18. února, bude na rudé planetě sbírat nejen obrázky a vzorky povrchu. Mezi daty, jež pošle na Zemi, mohou být též zvukové záznamy, informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA, která misi řídí.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrace řízeného přistání roveru Perseverance na Marsu

Článek

Perseverance (Vytrvalost) má systém tvořený 23 kamerami, které budou na rudé planetě pořizovat nejrůznější záběry. Sedm z nich má například snímat vstup do marsovské atmosféry, sestup a přistání.

K výbavě ale patří i pár mikrofonů. Ty, pokud vše půjde podle plánu, poskytnou historický zvukový záznam příletu a přistání na Marsu, stejně jako zvuky roveru při práci, zvuk větru a další okolní hluk.

Na sousední planetě ovšem řada věcí zní jinak než na Zemi, upozornila JPL. Je to proto, že atmosféra na povrchu Marsu má jen procento hustoty zemské atmosféry a má jiné složení, což ovlivňuje vydávání a šíření zvuku.

Hledání dávného života

Program Perseverance zahrnuje především hledání známek možného minulého, nikoli současného, života na Marsu. K úkolům automatického výzkumníka ale patří i charakterizovat klima a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi. Cílem expedice je rovněž připravit cestu pro výpravu lidí na Mars.

Vzhůru na Mars! K rudé planetě odstartovala americká Vytrvalost

Věda a školy

K naplnění uvedených záměrů je robotický výzkumník vybaven řadou nových přístrojů a zařízení. S využitím některých z nich, pokud se při práci Perseverance osvědčí, se tedy počítá i pro případné budoucí lidské výpravy na Mars.

Takovou novinkou je např. malá robotická helikoptéra Ingenuity, která je prvním vrtulníkem, jenž by měl v řídké atmosféře zkoumat okolí vozítka, a to vždy jen několik minut.

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Věda a školy

V současné době na Marsu bádají dvě robotická zařízení NASA – vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionární sonda InSight (od roku 2018).

Průzkum Marsu z oběžné dráhy zároveň provádí šest sond, z toho tři vyslal úřad NASA. Evropská kosmická agentura (ESA) má u Marsu dvě sondy, z nichž jedna je její společný projekt s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos. Jednu sondu má na oběžné dráze Marsu také Indie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám