Hlavní obsah

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Novinky, Filip Šára

Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) jménem Mars Express objevila pod vrstvou ledu v jižní polární oblasti rudé planety několik jezer tekuté vody, která je zřejmě slaná. První známky něčeho, co by mohlo být podpovrchovým jezerem s ložisky soli, tam odborníci detekovali už před dvěma roky, píše stanice CNN s tím, že se tak může zvýšit šance na přítomnost potenciálního života.

Evropská sonda objevila na Marsu nová a asi slaná podzemní jezeraVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Satelit Mars Express obíhá kolem sousední planety Země od prosince 2003. Jeho pokročilý radar pro zkoumání podzemí a ionosféry (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding - MARSIS) odhalil na Marsu už v roce 2018 pod ledovou vrstvou v hloubce 1,5 kilometru podpovrchový rezervoár vody.

Aparát MARSIS určitým způsobem „odráží“ rádiové vlny z povrchu a měří jejich „ozvěny“ k zobrazení geologických struktur, doplňuje agentura Reuters.

Čínská sonda provedla druhou korekci letové dráhy, aby se mohla lépe přiblížit k Marsu

Věda a školy

Nyní s přihlédnutím k více údajům a po jejich analýze jiným způsobem byla zjištěna tři další jezera, uvádí sama ESA ve výzkumu zveřejněném v akademickém žurnálu Nature Astronomy.

Největší z těchto vodních nádrží má velikost 30 x 20 kilometrů a je obklopena několika menšími jezery. Předpokládá se, že tato voda bude velmi slaná vzhledem k tomu, že v mrazivých teplotách kolem -123 °C zůstává tekutá. Ale jak je to při takových teplotách možné?

„Voda může zůstat kapalná proto, že ionty solí zabraňují molekulám vody se dostat příliš blízko k sobě (a navíc ve správné orientaci), díky čemuž se ztěžuje jejich přeuspořádání do správné polohy, aby z kapaliny mohla vzniknout pevná látka, tedy led. Platí, že čím více solí bude ve vodě, tím těžší přechod bude, resp. k němu bude potřeba nižší teplota,“ vysvětlil pro Novinky Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Ochranu před radiací na Marsu mohou vyřešit houby, které rostou v černobylském reaktoru

Věda a školy

Proto například na Zemi můžeme pozorovat, že moře o různé slanosti budou zamrzat při jiných teplotách.

„Až začne venku mrznout, schválně si to vyzkoušejte. Namíchejte několik sklenic vody s různým množstvím soli a nechte je venku. Budou zamrzat v různé dny v závislosti na síle mrazu,“ doplnil Brož.

Soustava podzemních jezer a život?

Mars každopádně měl být podle expertů kdysi dávno teplejší a vlhčí a voda tekla po povrchu podobně jako na Zemi. Protože je ale na Marsu atmosféra v podstatě bezvýznamná, výsledný nízký tlak na povrchu planety brání tvorbě kapalné vody.

I když tedy dnes není možné, aby voda zůstala na marsovském povrchu stabilní, nové zjištění otevírá možnost, že pod zemí může existovat celá soustava starobylých jezer, možná milionů či dokonce miliard let starých.

Byla by ideálním místem pro hledání důkazů o životě na Marsu, i když velmi obtížně dosažitelným.

Před 10 lety vypočítaly satelity v Antarktidě nejnižší teplotu na světě

Historie

Jezera ukrývající se pod ledovci - a hostící živé organismy - jsou známá i na Zemi. Příkladem takového subglaciálního jezera může být Vostok v Antarktidě, které je podle vědců pod ledem uzavřeno možná až 35 milionů let.

„Taková jezera mohou ukrývat jedinečné ekosystémy a poskytovat užitečné analogie pro astrobiology zkoumající, jak může život přežít v extrémních podmínkách,“ stojí ve vyjádření vědců z ESA.

Prastará údolí na Marsu vykrojily ledovce, nikoli řeky, tvrdí nová studie

Věda a školy

Nedávná kanadská studie zase soudí, že několik miliard let stará údolí na Marsu mohla být vytvořena ledovci, a ne tekoucími řekami, jak jsme si mysleli. Podle ní byla rudá planeta v pradávné minulosti naopak určitou dobu chladnější a více pokryta ledem, než předpokládaly převládající teorie.

Reklama

Související články

Život na Venuši? NASA zvažuje vlastní misi

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, a to včetně mise k Venuši s cílem zjistit, zda na...

Výběr článků

Načítám