Hlavní obsah

Čínská sonda mířící k Marsu poslala první snímek planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská sonda, která míří k Marsu, poslala na Zemi první snímek rudé planety. V pátek o tom informovala čínská vesmírná agentura, kterou citovala agentura Reuters. Snímek sonda pořídila ze vzdálenosti 2,2 miliónů kilometrů od Marsu.

Foto: Profimedia.cz

Čínská sonda, která míří k Marsu, poslala na Zemi první snímek rudé planety

Článek

Marsovskou misi nazvanou Tchien-wen (Tianwen), což v překladu znamená Otázky k nebesům, Čína zahájila v červenci loňského roku. Po 197 dnech je nyní sonda vzdálená 1,1 miliónu kilometrů od Marsu a 184 miliónů kilometrů daleko od Země, uvedl v prohlášení Čínský národní vesmírný úřad (CNSA).

Posádka ISS zveřejnila dechberoucí snímky polární záře z vesmíru

Věda a školy

Očekává se, že Tchien-wen dorazí tento měsíc na oběžnou dráhu Marsu. V květnu se pokusí na jeho povrch spustit marsovské vozítko, které by mělo zkoumat oblast Utopia Planitia na severní polokouli rudé planety po dobu 90 dní.

Pokud se mise zdaří a vozítko na Marsu přistane, bude to už několikátý stroj, který se pohyboval po povrchu této planety. První byl mezi lety 1996 a 1997 Mars Pathfinder. Další byly stroje Opportunity a Spirit, dále sonda Phoenix a zřejmě nejznámější Curiosity. Další sondy nyní k Marsu míří.

Foto: Profimedia.cz

Čínská sonda, která míří k Marsu, poslala na Zemi první snímek rudé planety

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám