Hlavní obsah

V kapsli jsou skutečně vzorky z planetky, hlásí japonský vesmírný úřad

Tokio

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že kapsle, kterou minulý týden dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2, obsahuje černé částečky, jež jsou z asteroidu Ryugu. Vědci doufají, že zkoumání získaných vzorků pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy i vznik života na naší planetě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapsle se vzorky z asteroidu Ryugu byla vyzdvižena z pouštěVideo: Reuters

 
Článek

JAXA již dříve uvedla, že pokud budou mít dopravené vzorky stejnou černou barvu jako Ryugu, budou téměř určitě z této planetky pocházet. Až do pondělí 14. prosince nebylo jisté, zda se to podařilo. Plán byl, že se Hajabusa 2 vrátí s přibližně 100 miligramy vzorků z planetky vzdálené kolem 300 milionů kilometrů od Země.

Japonská kapsle se úspěšně vrátila se vzorky z asteroidu. Vědci z aparátu dostali i plyn

Věda a školy

„Chtěli jsme získat 100 miligramů nebo víc, a to jsme rozhodně dostali,” prohlásil podle agentury Reuters na tiskové konferenci představitel JAXA Hirotaka Sawada.

Dodal, že když vzorky poprvé spatřil, ztratil řeč. „Bylo to opravdu jiné, než jsem čekal. Bylo toho docela dost,” řekl k obsahu vzorků v kapsli.

Tři rovery na Ryugu

Hajabusa 2 se vydala na cestu k planetce, jejíž stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, ze základny na jihu Japonska začátkem prosince před šesti lety. K cíli dorazila v polovině roku 2018, po letu vesmírem trvajícím tři a půl roku.

Na podzim téhož roku pak zahájila plnění záměru celého projektu – hledat stopy původu Sluneční soustavy.

Japonská sonda opouští asteroid Ryugu a letí zpět k Zemi

Věda a školy

Nejprve v září a pak v říjnu na Ryugu zdárně vysadila na dvou různých místech tři robotické aparáty. Loni v únoru a v červenci následovalo dvojí úspěšné krátké dosednutí sondy na těleso a odebrání vzorků. V prvním případě jen čistě z povrchu, ve druhém z kráteru uměle vyhloubeného v dubnu vypáleným měděným projektilem.

Japonská sonda opravdu vytvořila na asteroidu kráter

Věda a školy

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy poté, co se vzdálila od Slunce a ochladila se, byly voda a další organické látky dodány na Zemi meteority podobnými Ryugu, uvedla agentura Kjódó.

Plyn z planetky

Návratová kapsle navíc obsahovala i určitý plyn – přičemž plyny zachycené ve vzorcích hornin by taktéž mohly odhalit více o podmínkách převládajících asi před 4,6 miliardy let, připomíná Reuters.

Vzorky plynu byly již v Austrálii, kde přístroj přistál, odebrány, než se kapsle přepravila do Japonska k zevrubnějšímu zkoumání odebraného povrchu Ryugu.

Foto: AFP PHOTO / JAXA, Profimedia.cz

Kapsle se vzorky z asteroidu – snímek byl pořízen po jejím přistání v Austrálii.

Analýzy nyní potvrdily, že i onen plyn pochází z „kamínků” z asteroidu, což je podle Japonců unikátní úspěch.

Reklama

Související články

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) jménem Mars Express objevila pod vrstvou ledu v jižní polární oblasti rudé planety několik jezer tekuté vody, která je...

Výběr článků

Načítám