Hlavní obsah

Co prozářilo oblohu nad Chabarovskem? Lidé natáčeli neidentifikovaný předmět s hořící stopou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chabarovsk

V pondělí byl podle agentury Reuters nad části Ruska hlášen neidentifikovaný objekt s hořící stopou. Obyvatelé v ruském Chabarovském kraji pořizovali videa úkazu a uváděli, že se předmět před zmizením rozpadl na malé úlomky. O co se jednalo? S největší pravděpodobností o trosky raketového stupně, který v sobotu vynesl do kosmu pilotovanou loď mířící na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Pravděpodobné trosky Sojuzu proletěly nad ChabarovskemVideo: Reuters

 
Článek

Objekt byl na obloze spatřen nejen nad městem Chabarovsk, ale např. také v Komsomolsku na Amuru. Astronomové naznačili, že by mohlo jít o tzv. vesmírný odpad související s víkendovým startem rakety Sojuz, jak informovala agentura Nexta.

Tyto domněnky Novinkám potvrdil i tuzemský odborník.

„Velmi pravděpodobně jde o zánik druhého stupně nosné rakety Sojuz 2.1a, která vynesla v sobotu pilotovanou kosmickou loď Sojuz MS-25,“ odpověděl na dotaz Novinek specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Sojuz teď už odstartoval. K ISS letí Američanka, Běloruska a Rus

Věda a školy

K zániku v zemské atmosféře podle něj došlo právě severně od města Chabarovsk.

Na ISS dorazili noví tři členové posádky

Samotná kosmická loď se třemi lidmi na palubě, kterou raketa v sobotu dopravila na oběžnou dráhu, na ISS úspěšně dorazila v pondělí, a to v 16:04 SEČ. Americká astronautka Tracy Dysonová, ruský kosmonaut Oleg Novickij a běloruská kosmonautka Maryna Vasileuská tak strávili v posádkovém modulu kolem 52 hodin.

Průchod z modulu se otevřel po asi dvou a půl hodině od připojení Sojuzu MS-25 k ISS a trojice se už bez skafandrů přidala k sedmi dalším obyvatelům orbitální stanice.

Sojuz MS-25 odstartoval z kazachstánského kosmodromu Bajkonur v sobotu ve 13:36 SEČ. Původní čtvrteční odlet byl neočekávaně zrušen asi 20 vteřin před startem kvůli technickým potížím.

Vesmír už je takový. Rusové vysvětlovali, proč automat zrušil start rakety Sojuz

Věda a školy

Podle ruské vesmírné agentury Roskosmos šlo o pokles napětí v chemickém zdroji elektrického proudu.

Zatímco Novickij a Vasileuská zůstanou na ISS jen do začátku dubna, Dysonová bude na stanici do září. Roskosmos a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se navzdory špatným vztahům mezi Ruskem a USA dohodly na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025, jak oznámili Rusové na konci loňského roku.

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám