Hlavní obsah

Internet by byl všude. Na VUT vymýšlejí generátor pro vesmírné satelity na nízké oběžné dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Satelity by mohly jednou putovat kolem Země na velmi nízké oběžné dráze, tedy v úrovni zhruba 200 kilometrů nad povrchem. Z každého mobilu by tak bylo možné připojit se bez potíží a prakticky okamžitě na satelitní internet. Jenže aby to celé fungovalo, potřebují tyto satelity speciální pohon. Generátor plazmatu pro ně vyvíjejí brněnské kosmické firmy s vědci.

Foto: archiv VUT

Karel Juřík z brněnského VUT spolupracuje na vývoji revolučního plazmového generátoru pro satelity nové generace

Článek

Okolo Země momentálně krouží cca 15 tisíc satelitů nejrůznějšího účelu, většina z nich ve výšce zhruba 250 až 400 kilometrů nad povrchem.

Důsledky použití nového generátoru zatím nejsme ani schopni dohlédnout
Karel Juřík, Fakulta elektrotechnická VUT

Začíná tam být tak nějak přeplněno. V prostoru zůstávají coby kosmický odpad i již nefunkční družice. Pokud by byly na nízké oběžné dráze, nejenže by fungovaly lépe, ale navíc by se po dosloužení zničily - vlivem zemské gravitace by prostě spadly a při pádu by shořely v atmosféře. Oběžná dráha by tak byla uklizená.

Foto: Profimedia.cz

Kolem Země nyní krouží okolo 15 000 satelitů. Většina z nich, která už dosloužila, vytváří kosmický odpad (ilustrační obrázek).

Méně odpadu kolem Země

Klíčový je ale plazmový generátor, tedy zdroj pohonu satelitu. Vývojáři z brněnské společnosti SpaceLab EU proto přišli s myšlenkou inovativního pohonu, a to formou sběru atomů ze zbytkové atmosféry.

Většina lidí využívá umělou inteligenci každý den, i když to neví

Software

„Ty by se daly ionizovat a využít k tvorbě plazmatu, což by v ideálním případě znamenalo neomezenou životnost satelitu,“ řekl Novinkám Karel Juřík z Fakulty elektrotechnické brněnského Vysokého učení technického (VUT), který se na vývoji podílí.

Životnost nové generace satelitů pro nízkou oběžnou dráhu by se již neodvíjela od pohonu, ten by byl v podstatě neomezený. Takovéto družice by se vypnuly a nechaly shořet kvůli opotřebovaní materiálů - například korozi nebo proto, že by byly technicky zastaralé a překonané jinými generacemi satelitů. Doba životnosti družic by se tak zmnohonásobila.

Revoluční pohon

Projekt již získal grant Technologické agentury ČR. Dalším spoluřešitelem projektu je brněnská firma PlasmaSolve, která dělá simulace plazmatu a interakce polí s plazmatem

Na VUT pak řeší vysokofrekvenční část generátoru. „Snažíme se vytvořit zdroj pro satelit tak, aby měl vysokou účinnost přenosu elektromagnetické energie na ionty a zároveň byl schopen pracovat na nízkých tlacích, což je klíčová věc celého projektu,“ vysvětlil Juřík.

Podle simulací by vše fungovat mělo, jak to ale bude ve skutečnosti, to se otestuje až při experimentu v praxi.

SpaceX buduje obří síť špionážních satelitů pro tajné služby USA

Amerika

Pokud by nápad skutečně vyšel, znamenalo by to významný pokrok v oblasti kosmického průmyslu i komunikace. Podle některých názorů by šlo doslova o revoluci.

„Důsledky použití nového generátoru zatím nejsme ani schopni dohlédnout. Víme ale, že jakmile se náš satelit jednou podaří vypustit, tak bude možné realizovat spoustu nových věcí,“ dodal vývojář.

Foto: archiv VUT

Na vývoji plazmového generátoru pro satelity pracují vývojáři ze dvou brněnských firem s vědci z VUT.

Dvacet metrů od srážky. Americký a ruský satelit se těsně minuly

Věda a školy

Jsou návraty družic bezpečné? Co znamenal neřízený vstup evropského satelitu ERS-2 do zemské atmosféry

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám