Hlavní obsah

Sojuz teď už odstartoval. K ISS letí Američanka, Běloruska a Rus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na druhý pokus v sobotu již odstartovala nosná raketa Sojuz 2.1a s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz MS-25. Rusko-bělorusko-americká posádka v ní míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Předchozí pokus byl ve čtvrtek přerušen přibližně 20 vteřin před startem.

Foto: Profimedia.cz

Zleva americká astronautka Tracy C. Dysonová, ruský kosmonaut Oleg Novickij a běloruská kosmonautka Maryna Vasileuská

Článek

Vzlet rakety se v sobotu uskutečnil podle plánu ve 13:36 SEČ, přičemž připojení k dokovacímu uzlu na modulu UM Pričal v ruském segmentu orbitálního komplexu se očekává v pondělí 25. března v 16:10 SEČ.

Na palubě lodi Sojuz MS-25 je americká astronautka Tracy C. Dysonová, ruský kosmonaut Oleg Novickij a běloruská kosmonautka Maryna Vasileuská – první Běloruska ve vesmíru.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT je to poprvé v historii sojuzů, co jsou na palubě najednou dvě ženy.

Vesmír už je takový. Rusové vysvětlovali, proč automat zrušil start rakety Sojuz

Věda a školy

Skokové snížení napětí zrušilo čtvrteční start

Startovat se původně mělo již ve čtvrtek, ale automatika přerušila odpočet krátce před vzletem nosné rakety. „Pozor na startovacím komplexu. Start byl automaticky zrušen,“ poznamenal v danou chvíli hlasatel přenosu ruské vesmírné korporace Roskosmos podle webu Gazeta.ru.

Sám šéf Roskosmosu Jurij Borisov ve čtvrtek novinářům na kosmodromu řekl, že příčinou aktuálního zrušení letu byl pokles napětí v chemickém zdroji elektrického proudu. „Vše je ale pod kontrolou,“ dodal.

Nakonec si podle agentury Reuters vypomohl pokusem o bonmot: „Kolegové, vesmír je takový a taková situace je docela pochopitelná.“

Proč se to vlastně stalo? „Poslední minutu odpočtu dochází, mimo mnoha jiných činností, k přechodu systémů na vnitřní zdroje elektrické energie. Čtyřiadvacet sekund před vzletem se tak děje u stupňů A až G (centrální a čtyři postranní). Chemické baterie na nosné raketě by měly mít napětí optimálně 27 V. Došlo však (a není jisté, zda při měření parametrů před přepnutím, anebo až po něm) ke skokovému snížení na pouhé 3 V. To samozřejmě vedlo k tomu, co jsme viděli – odpočet byl zastaven,“ shrnul nyní na síti X Václavík.

Komentátoři čtvrtečního živého vysílání situaci hodnotili jako pro sojuz velice vzácnou, protože má za sebou téměř 2000 startů, z toho jen nižší desítky byly zrušeny za podobných okolností – a takto těsně před očekávaným vzletem jen jednotky případů.

Čtveřice astronautů je po šesti měsících na oběžné dráze zpět na Zemi

Věda a školy

Ruský kosmonaut a jeho běloruská kolegyně mají na ISS strávit jen necelých 12 dní, než se začátkem dubna vrátí zpět na Zemi – spolu s astronautkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Loral O’Harovou, která oběžnou dráhu opustí po více než půlročním pobytu.

Dysonovou pak má návrat čekat za půl roku, a to s kosmonauty ruské kosmické agentury Roskosmos Nikolajem Čubem a Olegem Kononěnkem. Ti na ISS přiletěli loni 15. září.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let. Koncem loňského prosince Roskosmos oznámil, že se s NASA dohodl na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Ruský kosmonaut má rekord v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám