Hlavní obsah

Vesmír už je takový. Rusové vysvětlovali, proč automat zrušil start rakety Sojuz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Plánovaný start rakety Sojuz s kosmickou lodí Sojuz MS-25 z kazachstánského kosmodromu Bajkonur byl na poslední chvíli, jen přibližně 20 sekund před plánovaným odlepením od země, zrušen. Na palubě byli Američanka, Rus a Běloruska, ve čtvrtek odpoledne měli vyrazit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Nový pokus o start má přijít v sobotu.

Foto: ČTK/AP

Posádka lodi Sojuz MS-25 před zrušením startu

Článek

Podle přenosu ruské vesmírné korporace Roskosmos byl start zrušen automaticky. „Pozor na startovacím komplexu. Start byl automaticky zrušen,“ poznamenal hlasatel podle webu Gazeta.ru.

Komentátoři živého vysílání situaci hodnotili pro Sojuz jako velice vzácnou, protože má za sebou téměř 2000 startů, z toho jen nižší desítky byly zrušeny za podobných okolností.

P0dle odborníka na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT je to možná úplně poprvé, co byl start nosné rakety Sojuz s pilotovanou kosmickou lodí přerušen tak blízko okamžiku vzletu, jak poznamenal na síti X.

Čtveřice astronautů je po šesti měsících na oběžné dráze zpět na Zemi

Věda a školy

Pokus o bonmot

Nový pokus o start vesmírné lodi Sojuz MS-25 s rusko-bělorusko-americkou posádkou se uskuteční v sobotu v podvečer místního času (13:36 SEČ), uvedl šéf Roskosmosu Jurij Borisov podle agentury Interfax.

Novinářům na kosmodromu řekl, že příčinou aktuálního zrušení letu byl pokles napětí v chemickém zdroji elektrického proudu. „Vše je ale pod kontrolou,“ dodal. Posádka má být v bezpečí.

Nakonec si podle agentury Reuters vypomohl pokusem o bonmot: „Kolegové, vesmír je takový a taková situace je docela pochopitelná.“

K orbitální stanici, která je jednou z posledních výsep spolupráce mezi Ruskem a Spojenými státy, měli z kazachstánské stepi ve čtvrtek ve 14:21 SEČ vzlétnout americká astronautka Tracy C. Dysonová, ruský kosmonaut Oleg Novickij a běloruská kosmonautka Maryna Vasileuská – první Běloruska ve vesmíru.

„Ať Oleg mačká správná tlačítka“

Trojice kosmonautů se měla podle plánu připojit k ISS po zhruba třech hodinách letu. Předtím se v již zkontrolovaných skafandrech setkávali s novináři, rodinami a zástupci vlád svých zemí.

„Dávejte pozor na Olega, ať mačká jen ta správná tlačítka,“ vzkázal Vasileuské jeden z členů běloruské delegace, zatímco jeho kolega vyjádřil naději, že spolupráce mezi zeměmi na vesmírných projektech „navzdory mezinárodním turbulencím“ neskončí.

Pro Dysonovou mělo jít o třetí vesmírný let, pro Novického čtvrtý a pro Vasileuskou první.

Ruský kosmonaut a jeho běloruská kolegyně měli na orbitě strávit pouze 12 dní a 2. dubna se vrátit zpátky na Zemi, a to spolu s astronautkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Loral O’Harovou, která ISS opustí po více než půlročním pobytu.

Dysonovou pak má návrat čekat za půl roku, s kosmonauty ruské kosmické agentury Roskosmos Nikolajem Čubem a Olegem Kononěnkem. Ti na ISS přiletěli loni 15. září.

Kononěnko už letos v únoru překonal rekord nejdelšího nesouvislého pobytu v kosmickém prostoru. Na konci současné mise se stane prvním člověkem, který ve vesmíru strávil 1000 dnů.

Ruský kosmonaut má rekord v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám