Hlavní obsah

Dvacet metrů od srážky. Americký a ruský satelit se těsně minuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Méně než 20 metrů od sebe ve středu dělilo na oběžné dráze Země dva satelity, jinak by se srazily. Jeden z nich je ruský, vysloužilý, druhý americký, fungující, avšak bez schopnosti manévrovat. Kdyby ke střetu došlo, mohlo vzniknout 2000 až 7000 úlomků ohrožujících minimálně další družice na orbitě. Situace opět poukázala na problém kosmického smetí.

Foto: NASA/The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (JHU/APL)

Ilustrace satelitu TIMED

Článek

Kalifornská společnost LeoLabs, která se věnuje sledování těles na nízké oběžné dráze, upozornila na to, že se tento týden málem střetly dvě družice: satelit Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics Mission (TIMED) amerického vesmírného úřadu NASA a nefunkční ruská družice Kosmos 2221.

Podle agentury NASA se „mrtvý ruský špionážní satelit Kosmos 2221 nepříjemně přiblížil k plavidlu TIMED, které studuje zemskou atmosféru, ve středu 28. února v 7:34 SEČ“.

Družice kolem sebe proletěly, jak píše mj. portál Space.com, ve výšce asi 608 kilometrů nad Zemí nesmírně blízko – podle dat firmy LeoLabs dokonce zřejmě jen 17 metrů. Oba aparáty se přitom pohybují rychlostí kolem 28 tisíc km/h.

Brašna amerických astronautek stále krouží kolem Země. Je šance ji najít v dalekohledu

Věda a školy

Tak blízko se už potkat nemají

Byl to každopádně jejich nejbližší průlet, nyní se již jejich očekávané oběžné dráhy kolem Země od sebe vzdalují, napsala NASA poté, co potvrdila, že se objekty nakonec bezpečně minuly.

Agentura na těsný průlet a potenciální riziko srážky upozornila předem.

TIMED studuje od roku 2001 vliv Slunce a lidské činnosti na horní vrstvy zemské atmosféry. Ruská družice Kosmos 2221 z roku 1992 měla původně vojenský účel, ale už řadu let je nefunkční – je z ní tedy klasický příklad tzv. vesmírného odpadu.

Podle hodnocení od LeoLabs by kolize měla za následek „2000 až 7000 katalogizovaných fragmentů“. Daná čísla jsou odvozena z analýzy celkové hmotnosti, konstrukce kosmické lodi, relativní rychlosti a geometrie střetnutí, přičemž celková hmotnost Kosmos 2221 a TIMED je 2530 kg.

Důležité bylo, že ani jeden z objektů nemá pohon, který by mu umožnil manévrovat – a tedy se případné srážce vyhnout.

Zástupci NASA zároveň vyjádřili znepokojení ohledně toho, že by případná kolize, jak už bylo zmíněno, vedla ke vzniku značného množství trosek. Ty by pak představovaly další riziko i pro jiné družice. Událost nicméně neměla vliv na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), která se pohybuje výrazně níže, cca o 200 kilometrů blíž zemskému povrchu.

Podle LeoLabs jsou každopádně takováto blízká setkání vzácná. Za poslední dva roky došlo pouze k šesti podobným událostem.

Poslední velká kolize na oběžné dráze se stala v roce 2009, kdy se srazily americký komerční telekomunikační satelit Iridium 33 s nefunkční ruskou družicí Kosmos 2251. Při srážce vzniklo více než 1800 úlomků kosmického smetí o délce alespoň 10 cm a větších.

U čínské vesnice dopadly trosky z rakety a začaly hořet

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám