Hlavní obsah

České vysoké školy běžně vybírají poplatky za studium v cizím jazyce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

České univerzity běžně vybírají od studentů poplatky za studium akreditované v cizím jazyce, nejčastěji v angličtině. Umožňuje to zákon. Poplatky se často pohybují v řádech desítek tisíc korun za akademický rok. Vyplývá to z webů VŠ. Konkrétně na doktorské studium cizinců v Česku se v posledních měsících upřela pozornost v souvislosti s Mendelovou univerzitou v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mendelova univerzita v Brně (ilustrační foto)

Článek

Dřívější praxi na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity někteří odborníci kritizují. Nikoli kvůli zpoplatnění, ale kvůli tomu, že studium zajišťovala zprostředkovatelská agentura. Škola navíc podle dostupných dokumentů získala jen menší část peněz, které studenti platili.

S oběma agenturami, označovanými za problematické, už univerzita ukončila spolupráci, řekla ve středu ČTK mluvčí brněnské vysoké školy Tereza Pospíchalová.

Některá pochybení přičítají kritici i Danuši Nerudové

Nejen doktorským studiem na provozně ekonomické fakultě, ale také dalšími údajnými nedostatky na Mendelově univerzitě se nyní zabývá Národní akreditační úřad. Výsledky kontroly zveřejní v lednu. Odchod z funkce kvůli problémům fakulty oznámil děkan Pavel Žufan.

Babiš je větší hrozba než Nerudová, říká Pavel. S její podporou ale stále váhá

Prezidentské volby

Některá pochybení přičítají kritici také Danuši Nerudové, někdejší rektorce univerzity a nyní prezidentské kandidátce. Nerudová už dříve uvedla, že na část problémů sama upozornila a snažila se je řešit. Na svém webu napsala, že na univerzitě byla „hajný, který chytil pytláka“.

Zbytek peněz zůstával agentuře?

Jak nejspíš organizace doktorského studia vypadala, naznačuje dosud existující web jedné z agentur, konkrétně salcburského Institut für Management. Slibuje zajistit ve spolupráci s nejmenovanými univerzitami studium ekonomiky a managementu pro zaměstnané lidi, a to bez přílišného omezování kariéry a soukromého života.

Za tříleté studium, na jehož konci bude titul Ph.D., měli studenti podle webu platit celkem 25 tisíc eur (605 tisíc korun).

Z dokumentů, které lze dohledat v registru smluv, vyplývá, že brněnská fakulta pak od agentury dostávala 40 až 45 tisíc korun za studenta a akademický rok, celkem by tedy za předpokládané tři roky studia získala za každého studenta částku kolem 125 tisíc korun. Co se dělo se zbytkem peněz, není jasné, patrně zůstával zprostředkující agentuře.

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomických oborů

Domácí

Podle Nerudové univerzita nikdy s tituly neobchodovala. Provozně ekonomická fakulta měla smlouvu s rakouskými agenturami.

„Podobná spolupráce při získávání zahraničních studentů není ojedinělým jevem ani na jiných univerzitách. Přes agenturu platí studenti univerzitě jen obvyklý poplatek za studia. Je na agenturách, jaké další služby poskytují studentům a kolik si za ně účtují. Já jsem smlouvy s agenturami nepodepisovala ani neviděla, podepisoval je děkan,“ popsala Nerudová s tím, že škola po upozornění na problém smlouvy vypověděla.

Na problematickou praxi už dříve upozornil historik a archivář Petr Kreuz, podle něhož je úplatné zprostředkování titulu v německy mluvících zemích, odkud pocházeli i někteří studenti Mendelovy univerzity, kontroverzní, někde i v rozporu s předpisy. „Není to standardní věc, podle mě v posledních deseti letech by si to v Německu a v Rakousku nikdo nedovolil,“ řekl Kreuz CNN Prima News.

Rozdíly mezi VŠ i jejich fakultami

Stanovení poplatku za studium v cizím jazyce umožňuje českým univerzitám vysokoškolský zákon. Různé fakulty a obory jsou zpoplatněné různými částkami, které se také rok od roku mění. Rozdíly jsou také mezi prezenčním a kombinovaným studiem.

Plaga: Gazdík a Balaš za platy učitelů nebojovali

Domácí

Např. při magisterském studiu lékařských oborů v cizím jazyce na Univerzitě Karlově v Praze musejí zájemci platit statisíce korun za akademický rok. Cizojazyčná cesta k akademickému titulu Ph.D. však na většině fakult Univerzity Karlovy zpoplatněna není, případně se hradí jen částky ve stovkách eur za akademický rok.

Různé podmínky mají fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Třeba doktorský program Financial Law and Financial Sciences stojí 60 tisíc korun za akademický rok. Na fakultě sociálních studií se platí 1500 eur (36 323 Kč), na pedagogické fakultě 2200 eur (53 273 Kč).

Mendelova univerzita zpřístupňuje aktuální rozhodnutí o poplatcích ve studijních programech akreditovaných v cizím jazyce na své úřední desce. Na agronomické i zahradnické fakultě je to 80 tisíc korun, na lesnické a dřevařské 5000 korun, na provozně ekonomické 65 tisíc Kč.

Akademický senát: Rektor Univerzity Palackého odvolán nebude

Věda a školy

Novým rektorem Západočeské univerzity bude Miroslav Lávička

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám