Hlavní obsah

Rada vysokých škol vyzývá k řešení podfinancování veřejných univerzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rada vysokých škol (RVŠ) vyzvala vládu k řešení podfinancování veřejných univerzit. Potřeba je zajistit zejména vyšší mzdy pro univerzitní pracovníky. Na svém jednání se na tom usneslo předsednictvo rady. Už dříve rada uvedla, že by bylo potřeba tarify zaměstnanců na vysokých školách (VŠ) navýšit o deset procent. Na nutnost navýšení upozornila i Česká konference rektorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Univerzita Karlova v Praze. Ilustrační snímek

Článek

Podle ministerstva školství (MŠMT) dostanou vysoké školy o 8,09 procenta víc peněz než letos. O rozdělení peněz na mzdy svých pracovníků rozhodují školy samy, jak řekla nedávno mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Na vzdělávání na veřejných VŠ je na příští rok určeno asi 30,9 miliardy korun, přičemž letos univerzity hospodaří se zhruba 28,6 miliardy Kč.

„Předsednictvo Rady vysokých škol opětovně důrazně upozorňuje na nutnost řešení výrazného, stále se prohlubujícího podfinancování zejména mzdové oblasti činnosti veřejných vysokých škol a vyzývá vládu České republiky k systémovému řešení této problematiky,“ usneslo se předsednictvo na svém jednání 15. prosince.

Masarykova univerzita zřídí novou funkci školního ombudsmana

Věda a školy

Učitelé v regionálním školství jsou na tom lépe

Mzdy vysokoškolských odborných asistentů a vědeckých pracovníků jsou podle zprávy RVŠ z listopadu o sedm až osm procent nižší než medián měsíčních platů učitelů na středních školách a na druhém stupni základních škol.

Učitelé v regionálním školství jsou na tom podle RVŠ finančně lépe než jejich kolegové na univerzitách i při porovnání tarifních složek výdělku. Medián hrubé měsíční mzdy odborného asistenta na VŠ byl v první polovině letošního roku podle RVŠ 43 400 Kč, což je o 2500 Kč méně než loni. Medián pro učitele na střední škole byl podle RVŠ letos 47 250 Kč, rok předtím o dva tisíce více.

Rada to uvedla s odkazem na data z informačního systému ministerstva práce a sociálních věcí o průměrném výdělku.

Mladých učitelů přibývá, přesto sborovny stárnou

Věda a školy

Rozdíly v odměňování pracovníků na vysokých školách a učitelů v regionálním školství se podle RVŠ dříve dařilo snižovat vyššími odměnami pro vysokoškolské učitele. Zhruba poslední dva roky to ale podle rady není dostačující.

„Z hlediska zajištění konkurenceschopnosti na trhu práce v ČR je stav především pro mladé akademiky zcela kritický a neudržitelný,“ uvedla RVŠ.

Jako řešení orgán reprezentace českých VŠ navrhuje plošné navýšení tarifních složek mzdy zaměstnanců na VŠ o deset procent proti letošnímu roku. Navýšení průměrných tarifů včetně sociálního a zdravotního pojištění by stálo zhruba 1,4 miliardy Kč, odhadla instituce.

Členové „stávkového hnutí“ Univerzity za klima jednali se zástupci ministerstev

Věda a školy

Na vzdělávání na veřejných VŠ je v rozpočtu na příští rok určeno asi 30,9 miliardy Kč, letos univerzity hospodaří se zhruba 28,6 miliardy Kč. Většina peněz z rozpočtu na rok 2023, tedy 28,1 miliardy, je podle Lednové určena na běžné výdaje, z nichž asi 90 procent se použije na mzdové náklady.

„MŠMT poskytuje na činnost veřejným vysokým školám příspěvek, o jehož konkrétním použití si rozhoduje veřejná vysoká škola sama, a je proto na ní, jaký podíl použije na mzdové náklady,“ uvedla ministerská mluvčí.

Další peníze univerzitám podle ní plynou z dotací, např. na výzkum a vývoj.

Sněmovna podpořila uzákonění učitelských platů na 1,4násobek průměrné mzdy

Věda a školy

Odboráři souhlasí s aktuální podobou novely školských zákonů

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám