Hlavní obsah

Novým rektorem Západočeské univerzity bude Miroslav Lávička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Novým rektorem Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni bude 51letý Miroslav Lávička, bývalý děkan fakulty aplikovaných věd. Školu s 11 500 studenty povede po jmenování do funkce prezidentem republiky od 1. března 2023 do konce února 2027. Porazil druhého kandidáta, 49letého Milana Edla, bývalého děkana fakulty strojní. Šlo o opakovanou volbu rektora.

Foto: ZČU

Nově zvolený rektor plzeňské univerzity Miroslav Lávička

Článek

Kandidát na rektora musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech 59 akademických senátorů. Na středeční volbě bylo přítomno 56 senátorů, tři hlasy byly neplatné, jak zjistila ČTK na místě.

Lávička byl zvolen v prvním kole této druhé volby, kdy získal 35 z 56 odevzdaných hlasů. Jeho protikandidát Edl jich obdržel celkem 18.

První volba rektora ZČU byla v říjnu

Mandát rektora Miroslava Holečka, který je v čele ZČU od března 2015, skončí 28. února 2023. Univerzitu vede dvě po sobě jdoucí funkční období, kandidovat už nemohl.

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Akreditačnímu úřadu se nelíbil

Věda a školy

Proděkan fakulty elektrotechnické Jiří Hammerbauer, který kandidoval v první volbě 31. října, se druhé volby nezúčastnil. V prvním ani ve druhém kole první volby nezískal žádný z kandidátů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, proto bylo třeba vyhlásit volbu novou.

Kdyby nikdo nebyl zvolen ani teď ve druhé volbě, následovalo by rozpuštění senátu stávajícím rektorem v nejbližším možném termínu. Poté by se museli volit noví senátoři a celé kolečko by se opakovalo. Není jisté, že by se to stihlo do konce Holečkova funkčního období. Pokud ne, zůstal by současný rektor ve funkci do zvolení nástupce.

Lávička chce zvýšit počet studentů

„Všichni si uvědomujeme, že nás čekají roky, které budou nepochybně mimořádně obtížné. Naprosto dokonale a do nejmenších detailů se na ně připravit nelze. Ale rozhodně se nesmíme nechat zaskočit,“ řekl ve středu senátorům Lávička. Univerzitu podle něj čeká doba, která bude vyžadovat operativní rozhodování, hledání rychlých, ale zodpovědných řešení.

ZČU má být podle něj otevřenou univerzitou kladoucí důraz na internacionalizaci výukového a vědeckého prostředí. Jeho cílem je zvýšit počet studentek a studentů, včetně zahraničních.

Lávička vystudoval učitelství matematiky a chemie pro střední školy na plzeňské pedagogické fakultě, poté pokračoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2011 habilitoval v oboru aplikovaná matematika a v témže oboru byl v roce 2020 jmenován profesorem. Je autorem či spoluautorem více než 100 odborných prací.

Od roku 2002 pracuje na katedře matematiky fakulty aplikovaných věd. V letech 2012 až 2014 byl jejím proděkanem, další čtyři roky děkanem a od roku 2017 do 2020 znovu proděkanem. Je šéfem oddělení matematického modelování výzkumného centra NTIS, předsedou České společnosti pro geometrii a grafiku, členem stálé komise pro metodiku hodnocení Národního akreditačního úřadu pro vzdělávání v matematice a aktuálně zastupuje ZČU v předsednictvu Rady vysokých škol.

Univerzita prodá škodováckého obra

Stalo se

Pro gigafactory by mohla vyrůst akademie vysokoškoláků

Domácí

Reklama

Související témata:
Miroslav Lávička

Související články

Ústecká univerzita si zvolila nového rektora

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí...

Výběr článků

Načítám