Hlavní obsah

Při likvidaci vánočního odpadu dbejte hlavně na správné třídění světelných zdrojů a polystyrenu

O Vánocích rodiny vyprodukují nejvíce odpadu v roce. Stačí si vzpomenout na přeplněné kontejnery v čase svátků a haldy, které se vedle nich začínají kupit už na Štědrý den. Proto bychom zejména o Vánocích neměli zapomínat na pravidla třídění a spíše než s odpadky narychlo odkráčet jen v papučích do nejbližší popelnice, raději vše nechme na chvíli většího klidu a každý druh odpadu pečlivě odložme tam, kam skutečně patří. Pozor dejme hlavně při likvidaci světelných zdrojů a obalového polystyrenu.

Foto: Novinky

Čistý obalový polystyren je nejlepší odvézt přímo do specializované nádoby ve sběrném dvoře. V žlutých kontejnerech se zbytečně zašpiní a ztíží se tak jeho zpracování.

Článek

V mnoha rodinách se na konci roku objeví spousta nových elektrospotřebičů, kterými se lidé vzájemně obdarovávají. Často nahrazují už vysloužilá anebo prostě jen stárnoucí elektrozařízení. Při jejich likvidaci nesmíme zapomínat, že elektroodpad rozhodně nepatří do koše, protože jej lze téměř ze 100 % recyklovat a vytříděné materiály se mohou znovu využít.

„Navíc je nutné z odpadu odborně odstranit případné zdraví škodlivé látky, například toxickou rtuť, která se v malém množství nachází v úsporných zářivkách obsahujících luminofor,“ vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Elektrospotřebiče a elektrická zařízení lze odevzdat k likvidaci ve sběrných dvorech obcí či v obchodech s elektrem. V ulicích a na sběrných místech jsou pro ně vyhrazené kontejnery v červené barvě.

Jak se starat o živý vánoční stromek, aby dlouho vydržel

Vánoce

Pozor při vyhazování světelných zdrojů

Pozor musíme dávat ovšem i při likvidaci vysloužilých světelných zdrojů, jako jsou například žárovky či zářivky. Ty do běžného elektroodpadu nepatří, protože jsou příliš křehké a při likvidaci by se mohly rozbít a škodlivé látky by se z nich uvolnily.

Proto je třeba světelné zdroje z lustrů a lampiček vymontovat a ukládat je výhradně do speciálních sběrných nádob.

Služby zpětného odběru a ekologické recyklace si lidé předplácejí při nákupu nového spotřebiče. „Od loňského roku je částka za recyklaci navíc uvedena na účtence samostatně, aby bylo spotřebiteli jasné, kolik za službu platí, a připomenout mu, aby této služby využil,“ uzavírá Zuzana Adamcová.

Papír a plasty by neměly být problém

Zejména z vánočních dárků bývá spousta papírového a plastového odpadu. Při jejich recyklaci bychom měli dávat pozor především na to, aby papír byl skutečně pouze papír, bez povrchové úpravy, například plastové fólie.

Papír je vždy lépe vytřídit, obzvláště pokud jde o barevné časopisy, letáky apod. Ty spalujeme v kamnech jen v nejnutnějších případech, obsahují totiž příliš škodlivých chemických látek, které se při pálení uvolňují do ovzduší.

U plastů si připomeňme, že k jejich recyklaci je třeba, aby nebyly mastné.

Vánoční cukroví pro psy. Vyzkoušejte naše recepty

Vánoce

Problematický polystyren

Materiálem, který se ve vánočním odpadu objevuje ve zvýšené míře, je pěnový polystyren, který slouží jako ochranná izolace v krabicích s nejrůznějšími výrobky a zajišťuje, aby se nepoškodily během přepravy. Každým rokem se u nás vyhodí zhruba 6000 tun tohoto materiálu, přičemž právě po Vánocích se objeví v kontejnerech až 20 procent tohoto množství.

Polystyren je dobře recyklovatelný, nesmí být ovšem znečištěný, k čemuž bohužel často dochází při smísení s plastovým odpadem ve žlutém kontejneru.

„Dle našeho průzkumu třídí necelé dvě třetiny Čechů odpad z obalového polystyrenu do žlutého kontejneru. Uvědomujeme si, že občané často nemají jinou možnost, jelikož ve svém okolí nemají sběrný dvůr, nebo se jim kvůli jednomu obalu nevyplatí cestu podnikat,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR (Sdružení dodavatelů a zpracovatelů polystyrenu).

V některých evropských zemích, jako například v Nizozemsku, mají proto pro polystyren vyhrazené speciální nádoby. O jejich zavedení usiluje i Sdružení EPS ČR.

V ČR jsou zatím jen tři specializované sběrné nádoby, a to v rámci pilotního projektu v Kralupech nad Vltavou. Do jedné z nich se přitom nasbírá 40-45 kg obalového polystyrenu měsíčně.

V ostatních městech Sdružení proto zatím doporučuje odvézt veškerý polystyrenový odpad, jenž se doma během Vánoc nashromáždí, do sběrného dvora, kde na něj mají vyhrazené samostatné kontejnery.

Nepečené vánoční cukroví

Vánoce

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Sběrné dvory, Odstraňování odpadů

Reklama

Související témata:
Polystyren

Související články

Tipy na dárky pro nadšené zahrádkáře

Je-li mezi vašimi blízkými zahrádkář, máte při výběru dárku pro něj prakticky vyhráno. Není na světě snad jediný, který by něco nepotřeboval. Ještě tohle...

Výběr článků

Načítám