Hlavní obsah

To se tak často nevidí. Nejhezčí částí velkorysé vánoční výzdoby domu je nasvícený betlém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratři Lee a Paul Brailsfordovi z městečka Brentry na předměstí anglického Bristolu už 28 let zdobí dům své matky na Vánoce tisíci světélek, a proměňují jej tak pravidelně v idylickou zimní krajinku. Jeho nejhezčí částí je svítící výjev narození Ježíška v Betlémě.

Bratři použili na vánoční výzdobu 50 tisíc světel.Video: AP

 
Článek

Vánočně nazdobený dům Rosemary Brailsfordové patří v celé zemi k nejnazdobenějším a poutá proto náležitou pozornost. Na zahradě lze objevit zástupy sněhuláků všech velikostí, ale také spousty zvířat, od drobných králíčků a pejsků přes nezbytné sobí spřežení až po několik Santa Clausů.

Blikající prvky jsou dokonce rozmístěny i v některých domech, a celek tak působí jako jeden velký obraz.

Jeho nejzajímavější částí je pak ovšem výjev, který se na obdobně zdobených domech ve světě moc často nevidí. Zato českému divákovi je důvěrně známý – je to výjev z Betléma, zachycující malého Ježíška v jesličkách s Pannou Marií a Josefem a tři krále (mudrce) přinášející mu dary.

Vánoční zahrada trochu jinak, majitel se v ní vozí vláčkem

Vánoce

Bratři vytvářeli vánoční výzdobu maminčina domu celkem šest týdnů a svým rozsahem (použili na ni 50 tisíc světélek a dalších svítících prvků) se řadí mezi nejvíce nazdobené soukromé domy v Británii.

Bratři se reportérům agentury SWNS pochlubili, že podobně jako v minulých letech i letos otevřou svou vyhlášenou chaloupku se sladkostmi, kde budou nabízet horkou čokoládu, sušenky a koláčky, ale také pořádat tomboly.

I jejich práce s výzdobou není samoúčelná, také tímto způsobem získávají peníze na charitativní účely. Za ta léta, co vánoční výzdobu předvádějí návštěvníkům a pořádají akce ve své chaloupce sladkostí, vydělali na dobročinné účely už okolo 90 tisíc liber (přes 2,5 milionu korun). Jejich letošní výdělek poputuje na charitativní akci Velká výzva Wallace a Gromita, jež pomáhá dětské nemocnici v Bristolu.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Nejnazdobenější vánoční dům v Evropě máme téměř za humny. Jeho tradice trvá už 30 let

Vánoce

Reklama

Související články

Vánoční výzdoba na hradě Windsor

Pro Brity to budou první Vánoce bez královny Alžběty II., přesto je její duch nejen na hradě Windsor všudypřítomný. I v obchodech se suvenýry stále převažují...

Výběr článků

Načítám