Hlavní obsah

Jak se starat o živý vánoční stromek, aby dlouho vydržel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záleží vám na tom, aby váš živý vánoční stromek vydržel až do Tří králů? Máme pro vás osvědčené tipy, díky kterým zabráníte předčasnému opadávání jehličí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vůni živého stromečku překoná snad jen čerstvě upečené cukroví. Pokud se i vy letos chystáte pro čerstvý jehličnan, nebo ho už dokonce máte doma, nepodceňte správnou péči.

Když stromek přivezete domů, nechte na něm stahovací síť do té doby, dokud jej nepřemístíte na místo, kde jej budete zdobit. Se sítí se s ním lépe manipuluje.

Ořezání

Pokud je kmen stromu už ořezaný od prodejce na požadovanou tloušťku, stačí ho ponořit do kbelíku s vodou. Jestli stromek takto ošetřený nemáte, doporučujeme kmen přibližně o tři centimetry seříznout, podobně jako u květin. Tím uvolníte kapiláry a stromek bude schopen lépe přijímat vodu.

Stromek po Vánocích nemusí skončit u popelnic. Lze si ho půjčit v květináči

Vánoce

Kam stromeček uskladnit

V případě, že stromek hodláte zdobit až na Štědrý den a chcete jej uskladnit, využijte k tomu chladné a temné místo. K tomuto účelu vám skvěle poslouží sklep, garáž nebo balkon orientovaný jinam než na jih.

Až nastane čas stromek umístit, přeneste jej na dané místo, ukotvěte do pevného stojanu a teprve pak síť sundejte. Větve se rozprostřou do prostoru a vůně jehličí vám provoní celou místnost.

Jak bezpečně přepravit vánoční stromek? Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel

AutoMoto

Voda

Pobyt v pokojové teplotě je pro každý strom náročným úkolem. Pokud vlastníte stojan, do kterého je možné doplňovat vodu, určitě tuto funkci využijte. Pamatujte na to, že vánoční stromek spotřebuje i půl litru vody denně. Když budete stromku vodu dolévat pravidelně, odmění se vám svěžím vzhledem trvajícím i několik týdnů.

„Nejdůležitější je udržovat vodu u kmene stromu a nenechat ho vyprahnout. Hydratovat ho může i přes jehličí. Použijte vodu v rozprašovači nebo zapněte zvlhčovač vzduchu,“ říká Donald Chance, majitel farmy s vánočními stromky, pro Huffington Post.

„Zákazníci se nás rovněž často ptají, jestli mají do vody přidat nejrůznější druhy výživ. Stromky ale v podstatě potřebují jen vodu, aby zůstaly čerstvé. Vyhněte se proto nejrůznějším experimentům, které se vyskytují na sociálních sítích,“ dodává.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Stojánky na stromečky, Umělé vánoční stromky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vánoční stromky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám