Hlavní obsah

Zvukové nahrávky ruských vojáků odhalují pláč a zoufalství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ruské jednotky nasazené při invazi na Ukrajině využívají obyčejné mobilní telefony či obyčejné vysílačky, jejichž komunikaci lze bez problémů zachytit. Na veřejnost se tak dostaly neověřené útržky rozhovorů vojáků, kteří jsou zoufalí z toho, že musí ostřelovat civilní cíle, odmítají poslechnout rozkazy nebo si stěžují na nedostatek jídla.

Komunikace z vysílačky ruských vojáků

 
Článek

Důkaz o tom, že některé ruské jednotky na Ukrajině „operují v naprostém chaosu“, získala v uplynulých dnech britská analytická skupina ShadowBreak Intl. Informoval o tom deník Telegraph. O mizerné morálce ruských vojáků, kteří vpadli na Ukrajinu v prvním sledu, hovořil v úterý i nejmenovaný vysoce postavený zdroj v americkém Pentagonu.

ShadowBreak Intl zmapovala okolo 24 nahrávek hovorů ruských jednotek, které získala od počátku invaze. Telegraph nicméně dodává, že autenticitu nahrávek se nepodařilo nezávisle ověřit. Získané záznamy pocházejí z rozhovorů z nijak nešifrovaných vysílaček. Pokud jsou pravé, jde o naprosté selhání ruské armády, neboť se je podařilo zachytit radioamatérům.

A neměli by nejdřív odejít civilisté? ptají se vojáci

V první nahrávce ruský velitel přijímá rozkaz od svých nadřízených ostřelovat město. Jeho muži však odmítají rozkaz splnit a namítají, že město musí nejprve opustit civilisté, než bude palba zahájena. Velitel zní naštvaně, ale nakonec souhlasí.

Putin poslal násilím na Ukrajinu „záklaďáky“. Změnili jim status na vojáky z povolání

Evropa

V druhé nahrávce tentýž velitel ztrácí při rozhovoru s velením trpělivost. Dožaduje se zásob, munice a paliva. „Jsme tu tři dny! Kdy to bude připravené?“ Následuje řada ruských expresivních výrazů.

Na další nahrávce je pak zachycen ruský voják, který zřejmě pláče. „Je to pomalé, je to pomalé,“ říká jen na nahrávce.

Zastaralé vybavení a chaos

Zakladatel společnosti ShadowBreak Samuel Cardillo uvedl, že nahrávky získal od radioamatérů, kteří se snaží mapovat postup ruských jednotek. Řada z nich totiž používá zastaralé analogové spojení.

„Je to jako napíchnout se v Americe na policejní frekvenci. Používají analog, a když si například žádají vzdušnou podporu, i letecké jednotky odpovídají na analogu,“ uvedl Cardillo.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Zjistili jsme, že ruské jednotky operují v naprostém chaosu. Nemají potuchy, kam míří a jak mezi sebou komunikovat,“ vysvětlil Cardillo s tím, že řada vojáků má problém spojení vůbec navázat a na nahrávkách jsou dlouhé dvacetiminutové pasáže, kde zkoušejí zvukovou kontrolu, aby se ujistili, že je někdo uslyší. Tím zvyšují šanci, že jejich frekvenci objeví i někdo jiný.

„Na hodinách nahrávek máme řadu frekvencí. Jsou tam slyšet bojové letouny, helikoptéry, tanky, dělostřelectvo, raketové systémy. Všichni používají analog, protože ne všechny jednotky jsou vybaveny digitálními komunikačními systémy. Taková zranitelnost při takové operaci je šílená,“ uvedl Cardillo.

Dodal, že jestli se k těmto nahrávkám dokážou dostat civilisté, zcela jistě je mají i zpravodajské služby NATO nebo SBU (ukrajinská civilní kontrarozvědka).

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Evropa

Vždyť nás měli vítat, stěžuje si jeden z Rusů

Další důkazy o nízké morálce prvního sledu ruských jednotek se objevují v SMS zprávách, které měli poslat někteří vojáci domů svým rodičům. Ani jejich autenticitu ale není možné nezávisle ověřit. „Měli nás vítat s otevřenou náručí, ale křičí na nás, že jsme fašisti,“ napsal podle ukrajinského velvyslance při OSN jeden z ruských vojáků. Jeho mobil se dostal do rukou Ukrajincům.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

Ukrajinská strana rovněž zveřejnila již řadu videí, ve kterých ruští zajatci uvádějí, že o invazi na Ukrajinu neměli ani tušení. Některá videa pak ukazují ruské vojáky, kteří opouštějí své stroje.

I když ani jeden z těchto důkazů nelze nezávisle ověřit, teorii o nízké morálce a nedostatečnému zásobování by odpovídal často zmatečný postup ruských jednotek v první fázi války. Pentagon věří, že tyto důvody stojí i za zastavením 67 kilometrů dlouhého konvoje, který míří na Kyjev.

Důvodem však může být i změna plánu. Pentagon věří, že Rusové v současnosti do bojů nasadili již 80 procent jednotek shromážděných okolo ukrajinských hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám