Hlavní obsah

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Aktualizováno

Rusové byli v šoku, když viděli své blízké zajaté na videu, uvedl v neděli list The Guardian. Ukrajinské ministerstvo vnitra zřídilo v sobotu na síti Telegram kanál Išči svojich / Find Your Own, kde jsou vidět zajatí i zranění vojáci. Zraněného Leonida Paktiševa na něm viděli příbuzní, kteří ani nevěděli, že je ve válce. V pondělí Rusko tyto stránky zablokovalo.

Foto: Marienko Andrew, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci u vozidla poškozeného v bojích u Charkova

Článek

Paktišev na videu uvedl, že je velitelem jednotky sniperů z Rostovské oblasti. Vedl skupinu tří dalších odstřelovačů.

List The Guardian mluvil se třemi Paktiševovými příbuznými, kteří potvrdili jeho identitu a obrázky je vyvedly z míry.

„Poslali mi video se zajatým bratrem včera ve dvě v noci. Byla jsem v naprostém šoku. Netušila jsem, že tam vůbec bojuje,“ uvedla jeho sestra Jelena Polivcevová.

Ruská armáda o víkendu poprvé přiznala, že při „vojenské operaci na Ukrajině”, jak invazi nazývá, jsou nějaké ztráty, blíže je ale nekonkretizovala. Jen uvedla, že jsou nižší než ztráty „ukrajinských nacionalistů”.

Ukrajinci zavedli linku pro příbuzné zabitých Rusů, chtějí jim vracet těla

Evropa

„Věděla jsem, že byl Leonid v armádě, ale nevěděla jsem, že byl poslán na Ukrajinu. Myslím si, že ani on to netušil,“ dodala.

K válce se Polivcevová nevyjádřila, sdělila, že „není kompetentní“ posuzovat rozhodnutí „vrchního velitele“, kterým je prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Dodala, že doufá, boje brzy skončí: „Nikdo to nepotřeboval, ani Rusko, ani Ukrajina. Věřím, že můžeme dosáhnout dohody mírovými prostředky, aby naši synové, bratři a manželé neumírali.“

Polivcevová dodala, že s bratrem naposled hovořila o novoročních svátcích. Ve čtvrtek, kdy začala invaze, mu také poslala přes sociální sítě přání k narozeninám, bylo mu ten den 28 let.

„Viděla jsem, že není on-line, tak jsem se trochu bála. Nyní mám takové obavy, celou noc jsem nespala, moje děti pláčou, máma je v kritickém stavu,” líčí své obavy.

Potrava pro kanóny

Bratranec Dmitrij Seljanin se o Paktiševa bojí.

„Je odstřelovač a odstřelovače nemá nepřítel v lásce. Na videu jsem neviděl další snipery z jeho jednotky, takže nevíme, co se jim stalo. Můžeme se jen dohadovat, co udělají Leonidovi,” řekl s tím, že v neděli odpoledne ho kontaktovaly ruské úřady, které se ptaly na nějaké detaily.

Třetí příbuzný, který si nepřál být jmenován, měl vztek, že byl Paktišev poslán do války.

„Co jiného bych měl cítit? Mladí kluci slouží jako kanónenfutr. A kvůli čemu? Kvůli paláci v Gelendžiku,” narážel na luxusní sídlo v Gelendžiku v Krasnodarském kraji na pobřeží Černého moře, o němž se tvrdí, že má být určeno pro Putina.

V sobotu ruská nezávislá stanice Dožď zveřejnila rozhovor s viditelně otřeseným otcem jiného mladého ruského vojáka zachyceného na videu ze zajetí.

Řekl, že si nepřeje, aby jeho syn skončil jako „kanónenfutr”, tedy doslova potrava pro kanóny, jak se označují vojáci s bojovými úkoly, při kterých velmi pravděpodobně zemřou.

Televize zveřejnila i videa obětí války.

Čtyři vojáci se vzdali u Chersonu

Ukrajinská policie také zveřejnila výpovědi čtyř ruských vojáků zajatých v Mykolajivské oblasti, kteří uvádějí věk, místo bydliště, rodinný stav i jednotku, u které sloužili. Šlo o příslušníky 33. pluku.

Dva popřeli, že by se účastnili boje, jeden uvedl, že ani nevystřelil: „Ani jednu patronu. Chtěl jsem se dostat do zajetí.“

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Jeden ze zajatých uvedl, že dva měsíce sloužil v 33. pluku. Popsal nasazení, z Krymu jeli celou první noc na obrněném transportéru BMP. Druhý den byli na mostě před městem. Později se ukázalo, že to je Cherson.

Další zajatý dodal, že u mostu skočili do příkopu. Přiletěl vrtulník a zasáhl. Utekli proto do lesa, kam je nikdo nepronásledoval. Další den ráno se vrátili na místo, kde byla zničena jejich kolona. U ní byli civilisté. Oni se vzdali a odevzdali zbraně.

Ukrajinské ministerstvo obrany také zřídilo horkou linku pro příbuzné zajatých ruských vojáků nazvanou Vraťte se živí z Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám