Hlavní obsah

Z úniku před válkou tyjí podnikavci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné zpřísnění podmínek pro výjezd do zahraničí předpokládá výnos prezidenta Volodymyra Zelenského, který následoval po sérii skandálů se zkorumpovanými úředníky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Hřivny

Článek

Zatímco většina ukrajinských mužů od 18 do 60 let po dobu téměř rok trvající války s Ruskem měla kvůli mobilizaci zakázaný výjezd do zahraničí, politické špičky a vysocí státní zaměstnanci se nestydatě chlubili snímky z dovolených a výletů. Nové rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany má zatrhnout nezřízené cestování politické elity.

„Přiškrcení“ očekávají také „pen­dleři“, již navzdory zákazu vyhledávali možnost prchnout do zahraničí. Vy­užívali podnikavce, kteří „únik před mobilizací“ proměnili ve výnosný byznys.

„Jezdím každý týden, vozím náhradní díly a zboží na objednávku. V poslední době na hranicích kontrolují všechny a všechno,“ svěřil se portálu Strana.ua 62letý Volodymyr.

Falešní dobrovolníci

Podle něj se pohraničníci netají, že dostali rozkaz odhalovat falešné doklady, jež lidé běžně využívali pro cestu do zahraničí. „Několik známých v povolávacím věku, kteří si už dávno pořídili papíry a pendlovali do Evropy a zpět, nyní sedí v zahraničí a bojí se jet zpět na Ukrajinu,“ uvedl s tím, že se čeká zdražení „bumážek“, které umožňují překračovat hranici.

Potřebujeme 200 stíhaček, žádá Ukrajina

Zahraniční

Jedním z nejžádanějších prostředků pro výjezd do zahraničí bylo pořízení tzv. průkazu dobrovolníka, jenž umožňoval vycestovat s humanitárním nákladem.

„Muž, který se roz­hodl vyjet za manželkou a dětmi na pár týdnů, se za 1,5 tisíce dolarů (asi 33 tis. Kč) nechal zaregistrovat jako dobrovolník. Odjel do Polska, nechal tam auto a odletěl pak za rodinou letadlem. Při zpáteční cestě na Ukrajinu skutečně dopravil nějaký ten náklad ve svém voze,“ popsal jeden ze způsobů „pendlování“ portál Focus.ua.

Částky za účast na „dobrovolnických aktivitách“ se podle médií ale poslední dobou vyšplhaly na několik tisíc dolarů. Policisté v Rivnenské oblasti na severozápadě Ukrajiny odhalili gang, který sliboval zájemcům o výjezd do některé evropské země doklady dobrovolníka pro převoz humanitárního nákladu pro vojáky. „Klienty“ za čtyři tisíce dolarů (87 tis. Kč) registroval v systému „Šljach“ (cesta), který vznikl pro usnadnění dovozu dodávek pro armádu.

Zelenskyj poděkoval Čechům a Pavlovi za podporu a pozval ho na Ukrajinu

Prezidentské volby

Aktivisté s dokladem pracovníka dobročinného fondu mohou v době válečného stavu také doprovázet na cestě do zahraničí postižené osoby. Invalidní ženy se tak staly žádanými „společníky“ podvodníků, kteří produkují povolení pro výjezd mužů do zahraničí.

Výroba otců

Další žádanou „propustkou“ do světa je tzv. bílý průkaz, tedy potvrzení o vážné nemoci, které umožňuje vyřazení z vojenské evidence. I ten však pak prý velmi podražil. Přijde na 10 až 15 tisíc dolarů, přičemž výsledek není zaručen, uvedl portál Strana.ua s tím, že na počátku války potvrzení, jež umožnilo vyhnout se mobilizaci, prý stálo dva až pět tisíc dolarů.

Novým trendem podnikavců s falešnými doklady se tak stala „výroba otců s mnoha dětmi“ díky falešným sňatkům. Na sociálních sítích se objevily nabídky zprostředkovatelů, kteří zájemcům slibují „nevěsty“ i vyřízení všech formalit.

Ve vlaku do polské Přemyšle ukrajinští policisté dopadli obyvatele města Perejaslav, jenž se na cestu do sousední země vydal jen pár dní poté, co se stal otcem tří dětí. Díky sňatku se svobodnou matkou se prokazoval čerstvými rodnými listy dětí s jeho příjmením, které mu za úplatek vystavil matriční úřad ve Vinnycji.

Maksym Zajarnyj, vedoucí oddělení migrační policie z Žytomyrské oblasti, vysvětlil, že podnikavci vyhledávají matky samoživitelky s nízkými příjmy a přemlouvají je k uzavření sňatku. „Ženám zprostředkovatelé nabízeli 500 dolarů a muži pak zaplatili tři tisíce dolarů za registraci fiktivního otcovství,“ popsal konkrétní případ s tím, že díky třem a více dětem mohou muži legálně vycestovat.

Zelenského strana v boji s korupcí nešetří ani sebe

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám