Hlavní obsah

Potřebujeme 200 stíhaček, žádá Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K účinné obraně potřebuje Ukrajina až 200 víceúčelových stíhaček, které by nahradily zastaralá sovětská letadla různých typů. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat ve vysílání francouzské televize La Chaîne Info.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Stíhačka F-16. Ilustrační foto

Článek

Potřebu tak vysokého počtu letadel Ihnat vysvětluje tím, že „Ukrajina je jednou z největších zemí v Evropě a potřebuje letecké krytí jak v době války, tak v době míru“.

Podle něj má ruská armáda, která podnikla na Ukrajinu invazi, soustředěnu leteckou sílu na „čtyřech desítkách letišť v Rusku, Bělorusku a na okupovaných územích“ a co do počtu bojových vozidel je „pětkrát až šestkrát lepší než ukrajinské letectvo“.

„Navíc jsme horší v technické vybavenosti. Situace je proto vážná. Je nutné vytvořit až pět taktických leteckých brigád s jedním typem víceúčelového letounu západního typu. Jaký typ to bude, se nyní zjišťuje,“ uvedl Ihnat.

Potřebujeme systém Patriot. Proti raketám z Íránu jsme bezmocní, zoufá si ukrajinské letectvo

Válka na Ukrajině

Velení ukrajinské armády prosazuje a tlačí na dodání stíhaček F-16. Podle Ihnata má letoun F-16 širokou škálu zbraní: může zasáhnout jak pozemní cíle, jako jsou sklady munice, sklady paliva a maziva, opevněné oblasti či nepřátelská obrněná vozidla, tak zasáhnout všechny typy vzdušných cílů, tedy rakety, letadla, vrtulníky či drony. Získání vzdušné převahy pak umožní Ukrajincům úspěšné pozemní operace, zdůraznil mluvčí.

Spojené státy ale Kyjevu letouny F-16 nedodají a dodávka bojových letounů evropskými zeměmi je zatím s otazníkem.

„Nic není v principu zakázáno,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, ale stanovil řadu podmínek - dodávka by nesměla vést ke zvýšení intenzity konfliktu, letouny by nesměly být použity pro útoky na ruské území a poskytnutí strojů by nesmělo oslabit bojeschopnost francouzského letectva.

V současné době má podle Ihnata ukrajinské letectvo 11 brigád - jde o jednu cvičnou, tři dopravní, jednu útočnou, jednu bombardovací a pět stíhacích. Nejnovější letoun Su-27 je ale v ukrajinském letectvu od roku 1991.

Mluvčí tvrdí, že reforma letectva byla plánována dlouho před ruskou invazí. „Mluvíme o postupném přezbrojování na moderní západní techniku,“ řekl s tím, že se to týká letadel, protiletadlových raketových systémů či bezpilotních letounů.

Modernizace byla naplánovaná do roku 2035. Válka proces urychlila, Ihnat ale zdůraznil, že dodávky zbraní neprobíhají dost rychle.

USA Kyjevu letouny F-16 nedodají, řekl Biden

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám