Hlavní obsah

Velitelé z Azovstalu nemají v Turecku stání. Chtějí bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Do boje by se ráda vrátila pětice velitelů obránců komplexu Azovstal v Mariupolu, která po propuštění z ruského zajetí musí dle dohody až do konce války setrvávat v Turecku. Ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar to řekl portálu nv.ua s tím, že jejich návrat do vlasti zatím není možný.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ukrajinský voják v evakuačním autobusu z oceláren Azovstal

Článek

„Podstoupili lékařská vyšetření a teď jsou v dobré kondici. Jsou dychtiví bojovat a doufám, že v blízké době se dočkáme rozhodnutí, která jim to umožní,“ řekl Bodnar.

Pětici minulý měsíc kromě členů rodiny v Turecku navštívila i ukrajinská první dáma Olena Zelenská, která jí předala ocenění Hrdina Ukrajiny. Přístup k mužům v Turecku ale zůstává pod přísným dohledem, upozornil Bodnar.

Propuštění bojovníci z Azovstalu se v Turecku setkali se svými rodinamiVideo: Reuters

„Není možné, aby se vrátili na Ukrajinu okamžitě. Mohlo by to ohrozit další výměnu válečných zajatců,“ dodal Bodnar.

Pětice velitelů padla do ruského zajetí v květnu. Dosud největší výměna zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem od začátku války se uskutečnila 21. září. Rusko propustilo 215 lidí včetně velitelů z Azovstalu. Ukrajina propustila 55 ruských zajatců a proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, který čelil obvinění z vlastizrady.

Propuštění obránci Azovstalu se po pěti měsících setkali s rodinami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám